Brutális a háborús pusztítás mértéke

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint a háborús helyzet ellenére meglepően kicsi a katonai jelenlét a szíriai utakon.

2020. 03. 02. 18:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Aleppóban néhányszor hallottunk távolról robbanásokat, lövéseket. A helyiek hozzá vannak szokva ezekhez a körülményekhez. A körülöttünk lévők talán gyakrabban néznek híreket, de nem látható, hogy komoly hatása lenne az itteni életre a feszültség növekedése – mondta Szalai Máté, akit Szíriában értünk utol, hogy értékelje a szír kormányerők és a török hadsereg között kirobbant fegyveres konfliktust. Miután múlt héten egy szír csapásban 34 török katona meghalt, Ankara ellentámadásba lendült, és török híradások szerint összesen 2557 célpontot, köztük két repülőt, két drónt, nyolc helikoptert, 135 tankot és öt légvédelmi egységet semmisítettek meg, néhányat Aleppóban is.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint a háborús helyzet ellenére meglepően kicsi a katonai jelenlét a szíriai utakon. Ugyan lépten-nyomon ellenőrzőpontokba fut az ember, de ezek általában rosszul felfegyverzett vagy civil ruhás katonákból állnak. Mintha nem is annyira a biztonságról szólnának, mint inkább a stabilitást akarnák sugallni a lakosság számára.

Szalai Máté tapasztalatai szerint az orosz és iráni jelenlét sem érezhető a kormányerők uralta területeken. Hozzáteszi, ennek az is oka lehet, hogy a csapatokat átcsoportosították, mert a Bassár al-Aszad szíriai elnököt támogató erőknek gyakorlatilag ismét kétfrontos háborút kell vívnia: egyet Idlíbben és egy másikat az ország déli részén, Darában. – A helyiek elmondása szerint vannak kisebb negyedek, ahol tudvalevő, hogy irániak vagy oroszok vannak, ilyen például a damaszkuszi síita negyed. Érdekesebb volt viszont az, hogy kormánypárti szíriai is panaszkodott az orosz és iráni jelenlétre. Persze hálásak a segítségnyújtásért, de végső soron az lenne számukra az igazi győzelem, ha minden külföldi erő elhagyná az országot, és a kormány maga tudná fenntartani a rendet. Ráadásul az iráni katonákat konzervatívnak írják le az egyébként szekuláris gondolkodású szíriai társadalomban – értékelte az oroszok és irániak megítélését a szakértő.

Szíriai utazásai során azt tapasztalta, hogy az Aszadék uralma alatt álló területek nagyon rossz állapotban vannak. – Olyan érzésem volt, mintha a háború győztese igazából csak egy nagy rakás romot szerezne meg. Vidéken, Aleppóban, de még Damaszkusz egyes negyedeiben is brutális a pusztítás mértéke. Ráadásul olyan területeken is, ahol évek óta nem folyik harc, alig történt újjáépítés, mintha mindent hagynának csak rohadni – festette le a körülményeket. Szalai Máté úgy látta, hogy az élet ugyan vissza-visszatér ezekre a helyekre is, de rengeteg forrásra lesz szükség az ország helyreállításához, amit az orosz–iráni–szíriai szövetség biztosan nem fog tudni finanszírozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.