Budapest kiáll Varsó mellett

Magyarország és Lengyelország esetében mindig két barát és szövetséges képviselői találkoznak, akik számíthatnak egymásra – hangzott el a magyar–lengyel külügyminiszteri egyeztetést követően.

2019. 02. 28. 13:21
SZIJJÁRTÓ Péter; CZAPUTOWICZ, Jacek
Jacek Czaputowicz fogadása Budapesten – továbbra is azonos az álláspont a határvédelemben Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és Lengyelország esetében mindig két barát és szövetséges képviselői találkoznak, akik számíthatnak egymásra: kiállnak nemzeti értékeik, Európa keresztény öröksége, valamint egymás mellett is, miután Brüsszel politikai bosszúhadjáratot folytat ellenük – hangzott el tegnap, a magyar–lengyel külügyminiszteri egyeztetést követően. Szijjártó Péter, a magyar diplomácia irányítója ehhez hozzátette, Budapest és Varsó ellenáll minden olyan törekvésnek is, amely az ENSZ globális migrációs csomagját immár darabonként próbálja elfogadtatni. A két ország kész vétózni a másik érdekében abban az esetben, ha Brüsszelben valamelyiküket uniós elmarasztalás fenyegeti, és nem engednek határvédelmi álláspontjukból sem.

– Brüsszel azt akarja, hogy bevándorlóországokká váljunk, mi pedig nem akarjuk ezt – mondta a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, a közös álláspont szerint a segítséget kell odavinni, ahol szükség van rá. Szijjártó bejelentette: a két ország részt vesz egy lerombolt árvaház építésében a szíriai Homszban. Ezenkívül 2020-tól közös békefenntartó századot állítanak ki Libanonban az ENSZ égisze alatt; ebben több mint 140 lengyel és mintegy 50 magyar katona vesz majd részt. Mint elhangzott, hazánk márciusban konzulátust nyit Wroclawban (Boroszlóban).

 

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter – aki most először járt hazánkban hivatalos látogatáson, és fel is szólalt a magyar diplomaták misszióvezetői értekezletén – a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, az országával kapcsolatos brüsszeli eljárást illetően nyugszik már a hangulat, de az Európai Bizottság nem vonul vissza, és szerinte ez a helyzet nem is változik majd a májusi uniós választásokig. A kérdést ugyanakkor szerinte Brüsszel nem fogja szavazásra bocsátani az EU tanácsában, mert tisztában van vele, hogy az kudarcra lenne ítélve.

Czaputowicz arra biztatta a sajtót, ne sugalmazza, hogy Lengyelországnak problémái vannak a jogállamisággal, mert ezt semmilyen fórum nem állapította meg. – Az EU jelenleg fontos időszakot él át, amelyben a költségvetési kérdések is nagy hangsúlyt kapnak. Lengyelország erős, demokratikus, hatékony unióban gondolkodik – szögezte le. Szintén kérésünkre elmondta azt is, országa nyitott arra, hogy megtartsák az Izrael és a visegrádi négyek elmaradt kormányfői csúcsát, amelyet Izrael és Lengyelország nézeteltérése végett az utóbbi visszalépése miatt kellett nemrég elhalasztani. – Néhány dolgot tisztázni kell még az izraeli féllel – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.