Bulgáriában a hadsereg segít a járvány elleni intézkedések betartatásában

Bulgáriában a parlament pénteken megszavazta, hogy a hadsereg segíthessen a koronavírus-járvány elleni intézkedések betartatásában, végszükség esetén akár fizikai erővel is.

Forrás: MTI2020. 03. 20. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fegyveres erőket mozgósítani fogják, hogy segítsék a polgári hatóságokat a lakossági mozgás ellenőrzésében, korlátozásában. A hadsereg felhatalmazást kapott arra, hogy megállítson járműveket, polgárokat, és – szabályszegés esetén – ne engedje őket továbbhaladni, amíg a rendőrség meg nem érkezik a helyszínre.

A hadsereg jogkörének kiszélesítését heves vita előzte meg a parlamentben.

„Egy vírust nem lehet megállítani gépfegyverrel” – hangoztatta Krum Zarkov, az ellenzékben lévő Szocialista Párt képviselője, indokolatlannak minősítve a lépést.

A parlamentben végül 89-en szavaztak a hadsereg felhatalmazása mellett és 55-en ellene, ketten pedig tartózkodtak.

Bulgáriában péntek délig 129 emberről bizonyosodott be, hogy megfertőződött koronavírussal, a kór eddig három beteg halálát okozta.

Az országban szükségállapot van érvényben: az iskolák, éttermek, bárok zárva vannak, tilos mind a külföldi, mind a belföldi utazás turisztikai vagy üdülési célból.

Oroszországban a pénteken kiadott hivatalos összesítés szerint egy nap alatt 54 fővel, 253-ra nőtt a fertőzöttek száma. Egy beteg csütörtökön elhunyt, de halálát nem közvetlenül a koronavírus-fertőzés okozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.