Bűnbanda szabotálta az oltási kampányt

Magyar Nemzet
2019. 04. 24. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszabású akcióba kezdtek tegnap a pakisztáni hatóságok egy bűnszervezet ellen, amely szabotálni próbálta a járványos gyermekbénulás elleni országos oltókampányt – jelentették hírügynökségek. Azzal próbálták meghiúsítani ezt, hogy gyerekeket betegség szimulálására kértek, illetve tüntetéseket provokáltak az északnyugati Haibár-Pahtunhva tartomány fővárosában, Pesavárban.

A városban hétfőn pánik és félelem ütötte fel a fejét: feldühödött szülők felgyújtottak egy kórházat, és egy időre túszul ejtették az oltási kampányban részt vevő egészségügyi dolgozókat. Mindennek előzménye, hogy a helyi közösségi médiában álhírek és videók terjedtek el arról, hogy a gyermekbénulás elleni cseppektől gyerekek betegedtek meg. Imrán Khán pakisztáni miniszterelnök szóvivője közölte: nyomozás indult, és az összeesküvés mögött tizenkét ember állt. Kézre kerítésükre rendőrségi razziák sora indult.

Az események egy olyan iskolában kezdődtek, amely első alkalommal vett részt az oltási kampányban. Ezt megelőzően az intézmény hosszú ideig elutasította a gyermekbénulás elleni cseppek beadását a diákoknak. Az iskola egy tanára kérte arra a gyerekeket, hogy szimuláljanak betegséget, majd a kórházba sietett velük, táplálva ezzel a rémhíreket. A kampány célja most az, hogy elérjenek 39 millió pakisztáni gyermeket.

Az immunizáció eközben az eredeti ütemezés szerint folytatódik. Pakisztánban és Afganisztánban a járványos gyermekbénulás napjainkban is felüti a fejét. Az ENSZ által finanszírozott oltókampány ugyanakkor hatékonynak bizonyul a kór visszaszorításában; a dél-ázsiai országban 2018-ban mindössze tizenkét ilyen megbetegedést jegyeztek fel, szemben a 2014-ben regisztrált 306-tal.

A betegség, amely akár egy életre is megnyomoríthatja a gyerekeket, gyakrabban fordul elő az ország északnyugati, hegyvidéki térségében, amely az elmúlt években az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető fegyveresek ellenőrzése alatt állt. A szélsőségesek korábban egy sor egészségügyi dolgozót gyilkoltak meg, egyebek között például azok miatt a rémhírek miatt, amelyek szerint a gyermekbénulás elleni védőoltás célja a muszlim gyerekek sterilizálása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.