Büntetések várnak a ciprusi belépési szabályokat megsértőkre

Ciprus szigorú büntetéseket vezetett be a koronavírus-járvány elleni szabályokat belépéskor megsértő turistákkal szemben, miután SARS-CoV-2-t diagnosztizáltak egy, az útvonalát hibásan feltüntető utazónál.

Forrás: MTI2020. 07. 14. 21:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június elején indultak újra a személyszállító járatok a földközi-tengeri szigetországba. A Covid–19-járvány féken tartása érdekében a hatóságok arra kérik a szigetre érkezőket, hogy töltsenek ki kérdőívet, amelyen fel kell tüntetni a teljes útvonalukat a származási országtól Ciprusig.

A kérdőív kitöltése nélkül az utazóknak vagy 300 euró büntetést kell fizetniük, hogy beléphessenek az országba, vagy visszafordítják őket a származási országukba – tudatta hétfőn a közleményében a közlekedési minisztérium.

A napi néhány új, ciprusi koronavírus-fertőzöttek többsége nemrégiben érkezett a szigetre.

Ciprus a fertőzésveszély szempontjából A, B és C kategóriába sorolta az országokat. Magyarország a kis kockázatot jelentő országok között szerepel több más európai uniós, illetve schengeni országgal együtt. Ezen országok állampolgárainak érkezéskor nem kell negatív koronavírustesztet bemutatniuk.

A B kategóriába sorolt országok – közöttük van Franciaország és Spanyolország is – állampolgárainak a kitöltött formanyomtatványon kívül két napnál nem régebbi negatív tesztet is be kell mutatniuk.

A C kategóriába tartozó országokból – például Georgia, Uruguay, Szerbia – korlátozzák a beutazásokat, az onnan érkező ciprusi állampolgároknak az érkezéskor karanténba kell vonulniuk.

– Nemrégiben egy utazó rosszul kitöltött formanyomtatvánnyal érkezett egy A kategóriába tartozó országból, miközben a kiindulási országa a C kategóriába tartozott – tette hozzá a minisztérium.

Ciprus biztos nyaralási úti célnak számít a világjárvány idején. A hatóságok a lakosság tíz százalékát már letesztelték, és 1022 fertőzöttet jelentettek, a halálos áldozatok száma 19.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.