CDU-politikus: Angela Merkelnek kormányfőként is távoznia kell

— Nem érezzük jogosnak, hogy Magyarországot a populista szitokszóval illetik, amiért védi a határait. Úgy véljük, joga van azt is eldöntenie, milyen kultúrkörből származó emberekkel akar együtt élni — mondja lapunknak Ingo Gondro CDU-politikus, a párt konzervatív platformjának alelnöke annak apropóján, hogy éppen két éve hozták létre az Értékek Unióját. Ez azt igyekszik ellensúlyozni, hogy a CDU Angela Merkel idején baloldali fordulatot vett.

2019. 03. 23. 9:20
null
Ingo Gondro Friedrich Merzet támogatta a pártkongresszuson Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Én még Helmut Kohl kancellár és a német egység megteremtésének idején léptem be a CDU-ba, akkor, amikor a Kereszténydemokrata Unió nemcsak európai, de hazafias párt is volt, ahogyan Kohl maga pedig européer és patrióta – mondta a Magyar Nemzetnek adott tegnapi telefoninterjúban Ingo Gondro, a párt konzervatív platformjának alelnöke annak apropóján, hogy éppen két évvel ezelőtt alapították meg ezt az Értékek Uniójának (Werte­Union) nevezett tömörülést.

A szász–anhalti politikus hozzátette, a CDU Kohl idején még nagy német néppárt volt még, ám később, Angela Merkel vezetése alatt előbb centrista, majd baloldali irányt vett, és a szociáldemokrata–zöld vonal mentén haladt. – Ezt inkább Merkel asszonytól kellene megkérdeznie – feleli Gondro arra a kérdésünkre, miért volt szükség erre az irányváltásra, úgy vélve ugyanakkor, szerinte kettős célja lehetett. Egyrészt az, hogy a CDU kurrens politikai témákat „lopjon el” riválisaitól, mint például az atomellenesség vagy a homoszexuálisok egybekelését lehetővé tevő „házasság mindenkinek” program.

– Ezek baloldali–zöld, nem pedig CDU-témák voltak – mondja Gondro. Másrészt bővíteni akarták a választói tábort. – Mi az Értékek Unióját konzervatív platformnak hoztuk létre, ugyanúgy, ahogyan más platformoknak is helyük van a CDU-n belül, mint pél­dául az ifjúsági vagy a női szervezetnek. Jelenleg kétezer tagunk van, de bővülünk, mindennap új tagok lépnek be – így a keletnémet politikus.

Az Értékek Uniója ellenzi Angela Merkel politikáját, és a kancellár mielőbbi távozását szorgalmazza azt követően, hogy Merkel tavaly ősszel, a hesseni tartományi választásokat követően annak bejelentésére kényszerült, hogy feláll a CDU pártelnöki székéből.

– Mi azon a véleményen vagyunk, hogy a jelenlegi kurzusnak véget kell vetni, és Merkelnek kormányfőként is távoznia kell – mondja Gondro. Más kérdés, hogy erre mikor adódik lehetőség. Egyelőre ugyanis európai választások következnek, de hamarosan eljön a német nagykoalíciós szerződés felülvizsgálatának időpontja. Ezt a 2017–2021-es törvényhozási ciklus felezőpontjára irányozzák elő, azaz 2019 őszén esedékes. Merkel egyébként maga úgy tartja, 2021-ig, a ciklus végéig maradhat kancellár, majd jelen állás szerint a következő Bundestag-választásokon már nem ő lenne a CDU csúcsjelöltje.

Ingo Gondro Friedrich Merzet támogatta a pártkongresszuson
Fotó: Twitter

Az Értékek Uniója ugyanakkor az új CDU-pártelnökkel, Annegret Kramp-Karrenbauer volt Saar-vidéki kormányfővel sem feltétlenül elégedett. – Mi többségünkben Friedrich Merz pártelnökjelöltsége mellett álltunk. Elismerjük, hogy Kramp-Karrenbauer számunkra fontos kérdésekben, mint a családpolitika vagy a belbiztonság, jó irányba fordult, de zavar bennünket, hogy közeledik a Zöldekhez – mondta Gondro.

Idén – a nyugati Bréma mellett – három keletnémet tartományban, az 1990 óta a CDU irányítása alatt álló Szászországban, valamint Brandenburgban és Türingiában is választásokat rendeznek. Ingo Gondro elmondja, arra törekszenek, hogy a szavazók ne pártoljanak át a bevándorlásellenes politikájával a keleti országrészben különösen népszerű Alternatíva Németországnak (AfD) elnevezésű ellenzéki párthoz. A felmérések tükrében szorosnak ígérkezik a küzdelem, az AfD keleten húsz százalék feletti eredményre is képes.

– Mi, keletnémetek több dolog miatt is köszönettel tartozunk a magyaroknak, részben az NDK-s időkre, illetve az akkori határnyitásra visszavezethetően, de azért is, mert ma az olyan országoknak köszönhető Európában a menekültáradat feltartóztatása, mint a balkáni migrációs utat a határán lezáró Magyarország. Nem érezzük jogosnak, hogy Magyarországot a populista szitokszóval illetik, amiért védi a határait. Úgy véljük, joga van azt is magának eldöntenie, milyen kultúrkörből származó emberekkel akar együtt élni – magyarázza Gondro. – Teljesen eltúlzottnak tartom ezt az egész Magyarország- és Orbán-ostorozást – teszi hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.