Célkeresztben az identitárius mozgalom

Az identitárius mozgalomról eddig keveset lehetett hallani a médiában. Ez a tendencia most megtörni látszik, mégpedig az Új-Zélandon öldöklő ausztrál terrorista, Brenton Tarrant „jóvoltából”.

Mártonffy Attila
2019. 03. 29. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Franciaországból kiinduló, Európa számos országában terjedő és a fősodrú médiában szélsőjobbként, sőt neonáciként jellemzett identitárius mozgalomról eddig vajmi keveset lehetett hallani a médiában. Ez a tendencia most megtörni látszik, mégpedig az Új-Zélandon muzulmánokat öldöklő ausztrál terrorista, Brenton Tarrant „jóvoltából”.

A nyomozás ugyanis kiderítette, hogy a hidegvérű gyilkos egy évvel ezelőtt 1500 eurót adományozott egy bizonyos Martin Sellnernek (képünkön), vélt eszmei társának, az osztrák identitárius mozgalom vezetőjének, nézetei iránti csodálatból. A harmincéves, egykori filozófiaszakos hallgató ezt el is ismerte, sőt készséggel még azt is elmondta, néhányszor e-mailt is váltottak. Viszont személyesen sohasem találkoztak, noha Tarrant európai körútján Bécsben is járt.

Sellner azt viszont kategorikusan visszautasította, hogy helyeselné az ausztrál tettét. Meggyőződése ugyanakkor, hogy a muszlim bevándorlás óriási fenyegetést jelent Euró­pára, továbbá a keresztény és nemzeti értékeket, identitást meg kell őrizni és jó patriótaként védeni – természetesen másokét tiszteletben tartva és erőszakmentesen.

Martin Sellner a napokban került a figyelem homlokterébe, amikor a christchurchi öldöklés elkövetője előéletének felderítése során a nyomozók felvették ezt a szálat is. Az osztrák hatóság azonnal házkutatást rendelt el, Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig az identitárius mozgalom mint veszélyes ideológia hirdetőjének a betiltásával fenyegetőzött.

A Sellner és Tarrant közti kapcsolat a The New York Times szerint feléleszti az aggodalmakat a magát új európai jobboldalnak nevező szerveződésekkel kapcsolatban, amelyek tagjai öntudatosan, óvatos és sima nyelvezettel, fiatalos arccal próbálják „átfesteni és eladni” magukat, holott – állítja a cikkíró – nincs sok különbség az új ideológia és a régi neonáci felfogás között. Sőt, a Sellner és jól szervezett hálózata által hirdetett eszmék akár még a terrorizmust is támogathatják.

– Az identitáriusok erkölcsi világképe nem erőszakra épül, ugyanakkor sokak szemé­ben igazolhatja az erőszakot. Közvetlenül tehát nem felelős az erőszakért, viszont lehetővé teszi – nyilatkozta a lapnak Peter Neumann, a londoni King’s College professzora. A mozgalom vezér­eszméje egyébként a „nagy csere”, azaz amelynek során balliberális politikusok szándékosan cserélik a fehér európaiakat muzulmánokra tömeges migrációval, a születésszám növelése céljából. Sellner szerint a radikalizálódás veszélye csak akkor áll fent, ha elveszik a vita jogát, és föld alá kényszerítik a mozgalmat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.