Ciprusi strandok megnyitása miatt aggódik az Európai Unió

Az Európai Unió súlyos aggodalmának ad hangot, hogy az észak-ciprusi török hatóságok folytatják a Famagustához tartozó, ENSZ-fennhatóság alatt lévő Varosha városrész strandjainak megnyitását – olvasható Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő brüsszeli sajtónyilatkozatában.

Forrás: MTI2020. 10. 13. 13:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az unió hangsúlyozza Varosha státuszának fontosságát, és úgy véli, hogy a jogi értelemben Ciprushoz tartozó, de török katonai felügyelet alatt álló lezárt városrész parti területeinek megnyitása az ENSZ égisze alatt köttetett tűzszüneti megállapodás súlyos megsértése.

Borrell megerősítette az ENSZ Biztonsági Tanácsában született határozatok teljes körű tiszteletben tartásának szükségességét, és felszólított a említett lépések azonnali visszavonására. A főképviselő már a múlt héten felhívta a figyelmet arra, hogy Törökország azáltal, hogy támogatja az önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaság hatóságainak döntését a strandok megnyitásáról, fokozza a már meglévő feszültségeket a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Hozzátette: az unió továbbra is elkötelezett a ciprusi probléma megoldása mellett, és támogatja a tárgyalásos vitarendezési folyamatokat.

Nikosz Anasztasziádész ciprusi elnök múlt heti nyilatkozatában a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezte a parti rész újranyitását. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyoldalú akció akadályozhatja a sziget egyesítésére irányuló, elakadt tárgyalások újraindítását.

Múlt csütörtökön a török-ciprusi hatóságok megnyitották az egykor tömegturizmusáról híres Varosha strandjait, amelyet a török hadsereg, miután 1974-ben elfoglalta a várost, tiltott területnek nyilvánított. A lakosságot annak idején néhány nap alatt evakuálták, az üres város köré falat emeltek, és megakadályozták, hogy bárki is belépjen. A ciprusi görög lakosságnak óriási traumát okozott a ciprusi riviérának is nevezett Varosha elvesztése.

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot 1983-ban kiáltották ki, 9 évvel azután, hogy a török hadsereg megszállta Ciprus északi részét. A szakadár köztársaság szuverenitását Törökországot kivéve egyetlen ország sem ismeri el, mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió és az összes többi nagyhatalom a sziget elidegeníthetetlen részének tekinti. Az ENSZ is több határozatában is kijelentette, hogy az Észak-ciprusi Török Köztársaságot illegális formációnak tartja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.