Clinton nem indul 2020-ban, de a politikai pályán marad

Hillary Clinton nyolc évig volt first lady, nyolc évig dolgozott New York állam szenátoraként, négy évig töltötte be a külügyminiszteri posztot, és öt hónapig volt a Demokrata Párt elnökjelöltje.

Zetelaki Réka
2019. 03. 06. 13:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indul újra az amerikai elnökségért Hillary Clinton (képünkön), járta be a nemzetközi sajtót kedden a hír. Az amerikai Demokrata Párt ­2016-os elnökjelöltje a New York-i News12 nevű tévécsatornának nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy a politikai életből azért nem vonul vissza. Az egykori first lady, szenátor és külügyminiszter volt az első női elnökjelölt egy nagy amerikai párt élén. Újbóli indulásáról már két és fél évvel ezelőtti, Donald Trumppal szemben elszenvedett veresége után megindultak a találgatások.

„Clinton megpróbált minden lehetőséget nyitva hagyni, de az utóbbi időszakban egyértelművé vált, hogy a pártja túllépett rajta” – írta a Fox News amerikai konzervatív hírcsatorna oldala. A portál elemzése szerint a 71 éves politikust a megjelenő új generáció szorította ki az élvonalból, főként, hogy a Demokrata Párt nincs híján a női jelöltnek sem: négyen is indulnak majd a jövő évi előválasztásokon. Hillary Clinton a hétfői nyilatkozatában ezt meg is említette: hangsúlyozta, örömmel fogadta, hogy a 2018-as félidős választáson számos dinamikus nő került a kongresszusba.

Jövőbeli céljaival kapcsolatban is eloszlatta a kételyeket. „Nem megyek sehová. Olyan kérdések vannak most terítéken országunkban, amelyek mélyen érintenek engem” – fogalmazott. Elmondta, találkozott az előválasztáson induló politikustársaival, és figyelmeztette őket, hogy semmit ne bízzanak a véletlenre, rengeteg lesz a munka. Clinton 2016 novemberében a szavazatok száma alapján győzelmet aratott volna, ám az elektori rendszer matematikája Donald Trumpot segítette az elnöki székbe. „Mindent megteszek, hogy segítsek abban, hogy a demokraták visszanyerjék a Fehér Házat” – tette hozzá.

Hillary Clinton nyolc évig volt first lady, nyolc évig dolgozott New York állam szenátoraként, négy évig töltötte be a külügyminiszteri posztot, és öt hónapig volt a Demokrata Párt elnökjelöltje. Szakértők szerint mindezzel megkerülhetetlen figurájává vált a demokrata politikai elitnek, és a kampányban is fontos szerepet játszhat. „A 2020-as választási hajrában, különösen, hogy történelmi számú női politikus indul, Hillary Clinton öröksége érezhető” – írja a The New York Times amerikai lap egy elemzése, amely szerint nem valószínű, hogy eltűnne a politikából, különösen, hogy „ő Donald Trump elnök egyik kedvenc célpontja”.

Szakértők szerint ugyanakkor negatívan érintette Clintont az utóbbi években elterjedő #metoo kampány is – tekintettel arra, hogy támogatta férjét, Bill Clinton amerikai elnököt a szexbotrányát követően húsz évvel ezelőtt. Sőt, tavaly újra kiállt férje mellett, hangsúlyozva, jól tette, hogy annak idején nem mondott le, amikor napvilágra került Monica Lewinskyvel folytatott kapcsolata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.