Csakis a Kenya-koalíció jöhet szóba

Két héttel a tartományi választások után hétfőn megkezdődtek Drezdában a szondázónak nevezett előzetes egyeztetések egy új koalícióról, amely a következő öt évben irányíthatja Szászországot.

2019. 09. 17. 11:51
Alternative for Germany (AfD) top candidate for the Brandenburg election Andreas Kalbitz reacts for the first exit polls for the Brandenburg state election in Werder
Ünnepel az AfD a brandenburgi választás után. Felborították az eddigi status quót Fotó: Axel Schmidt Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két héttel a tartományi választások után hétfőn megkezdődtek Drezdában a szondázónak nevezett előzetes egyeztetések egy új koalícióról, amely a következő öt évben irányíthatja Szászországot. Annyi bizonyos, a kereszténydemokraták (CDU) és a szociáldemokraták (SPD) alkotta eddigi kormánynak nincs többsége, így legalább egy harmadik párttal is meg kell állapodniuk, ha hatalmon akarnak maradni.

Márpedig az első helyen végzett CDU a baloldali radikális – ráadásul a keletnémet tartományokban egy kommunista utódpártból kialakult – Die Linkét nem tartja koalícióképesnek, a második helyezett jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pedig az összes többi párt számára elfogadhatatlan. Ezért a szondázó egyeztetések a CDU, az SPD és a Zöldek között zajlanak. Ezt a felállást – a pártok, illetve a kelet-afrikai ország fekete-vörös-zöld zászlajának színazonosságából kiindulva – Kenya-koalíciónak nevezik. Noha a tartományi választások esetében a német közvélemény rendre azt figyeli, milyen következményei lehetnek a helyi viszonyoknak a szövetségi nagypolitikára, Michael Kretschmer CDU-s szász miniszterelnök igyekezett világossá tenni: helyben érvényes megoldást keresnek.

Ünnepel az AfD a brandenburgi választás után. Felborították az eddigi status quót
Fotó: Reuters

„Szászország-koalíciót akarok… Mindenekelőtt arról van szó: mi jó a (szász) szabadállamnak?”, közölte a Twitter mikroblogon. A Handelsblatt üzleti lap eközben arról írt, szász gazdasági körök tartanak attól, hogy a Zöldek kormányra jutása hátrányosan érintené a hagyományos keleti iparágakat. Mindenesetre a gazdasági ügyeket a CDU a saját kezében akarja tartani. A Kenya-koalíció nem lenne példátlan, ilyen kormány irányítja a szintén keleti Szász-Anhaltot is. Össznémet szinten azonban a „kenyai” koalíciós próbálkozásokat árnyalja, hogy a nyugati tartományokban a Zöldek már jóval erősebbek az SPD-nél.

A Berlint körülölelő Brandenburgban – ahol szintén két hete választottak – két vasat is tartanak egyszerre a tűzben. Az SPD–Linke irányítású tartományban is harmadik partnerre lesz szükség. Vasárnap este a Zöldekkel egy tisztán baloldali koalíció lehetőségét szondázták; ilyen kormány legutóbb – és Nyugaton elsőként – Brémában állt fel. De egy SPD–CDU–Zöldek hármasnak is adnak esélyt; a Brandenburgban is második AfD Potsdamban is bizonyosan ellenzékben marad. A szintén keleti Türingiában – ahol októberben választanak – meglepetésre a Die Linke vezet a CDU és az AfD előtt a felmérésekben. Erfurtban tisztán baloldali, vörös–vörös–zöld koalíció irányít. Türingia az egyetlen a 16 német tartomány közül, ahol Bodo Ramelow személyében a Die Linke adja a kormányfőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.