Csaknem százan meghaltak a kormányerők és lázadók közötti összecsapásokban Szíriában

A szír kormányerők és a velük szövetséges milíciák legalább 51 tagja és 45 felkelő vesztette életét pénteken a középnyugat-szíriai Hama tartományban zajló összecsapásokban – közölte egy, a szíriai háború fejleményeit megfigyelő csoport.

Forrás: MTI2019. 06. 28. 20:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint a kormányerők több támadást indítottak hajnaltól orosz szövetségeseik támogatásával, hogy elfoglalják Dzsabín és Tell-Milh településeket, amelyeket a hónap elején vontak ellenőrzésük alá lázadócsoportok.

A nagy-britanniai székhelyű szervezet szerint a felkelők rakétákkal lőtték a kormányerőket, ráadásul a szíriai hadsereg egyik repülőgépét is sikerült eltalálniuk egy légvédelmi rakétával. Eközben 45 lázadó, köztük 29 dzsihadista lelte halálát az összecsapásokban és a szíriai hadsereg, illetve orosz szövetségese légi- és tüzérségi támadásaiban – tette hozzá.

A szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló OSDH szerint harci repülőgépek csaknem 200 légicsapást hajtottak végre, miközben a szárazföldi csapatok több mint 900 rakétát lőttek ki az említett településekre és a környező területekre.

A SANA szíriai állami hírügynökség azzal vádolta a dzsihadistákat, hogy rakétákkal lőtték a kormányerők ellenőrzése alatt álló területeket, több tucat civilt megölve vagy megsebesítve, és kárt okozva tulajdonaikban.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Hama és az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. Az OSDH szerint a harcokban már több mint 500 civil vesztette életét.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ága volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.