Kiújultak a harcok Afganisztán déli részén – százával menekülnek a családok

Donald Trump szerda este közölte, hogy az USA-nak már karácsonyra ki kellene vonnia a maradék katonáit Afganisztánból.

Forrás: MTI2020. 10. 12. 18:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családok százai menekülnek a dél-afganisztáni Hilmend tartományban a kormányerők és a radikális iszlamista tálibok között kibontakozott harcok elől – közölték tartományi politikusok hétfőn.

A szélsőségesek az utóbbi napokban nagyszabású offenzívát indítottak a tartományi székhely, Laskargáh ellen. Különösen súlyos harcok zajlottak a Hilmend-folyó nyugati partján, a székváros térségében. Értesülések szerint mindkét oldalon vannak áldozatok.

Szedik Szeddiki kormányszóvivő a tálibokat vádolta azzal, hogy a tartományban megrongálták az utakat, és akadályozzák az áramellátást.

„Ismételten felszólítjuk a tálibokat, hogy állítsák le a harcokat, és térjenek vissza a Dohában folytatott tárgyalásokhoz” – jelentette ki Szeddiki Kabulban nyilatkozva. Asraf Gáni afgán elnök katonai erősítést ígért a forrongó tartományba, ahol vasárnapra virradóra is súlyos összecsapások folytak.

Az afgán biztonsági erőket az amerikai légierő is támogatta – közölte Sonny Leggett ezredes, az afganisztáni amerikai kontingens szóvivője a Twitteren.

Több tucat szélsőséges vesztette életét a bombázásokban – ismertette a kabuli belügyminisztérium vasárnap.

Az országban állomásozó nemzetközi haderőt vezető Scott Miller felszólította a lázadókat, hogy haladéktalanul vessenek véget a támadásoknak Hilmendben, de országszerte is csökkentsék erőszakcselekményeiket, mert ezzel vétenek az Egyesült Államok és a tálibok között létrejött egyezség ellen, illetve aláássák a folyamatban lévő belső afgán béketárgyalásokat.

A tartományi vezetés szerint a kormányerők több térségben is visszavonulásra kényszerültek, Laskargáh körzetét pedig különleges alakulatokkal erősítették meg.

A tálibok és a kabuli kormány képviselői szeptemberben kezdtek tárgyalásokat Katarban. A szélsőségesek elutasítják a tűzszünetet. Szakértők hosszadalmas és kemény tárgyalásokra számítanak, mielőtt a felek fegyvernyugvásban állapodnának meg.

Donald Trump amerikai elnök szerda este közölte, hogy az Egyesült Államoknak már karácsonyra ki kellene vonnia a maradék katonáit Afganisztánból. Még mintegy 8600 fős amerikai kontingens teljesít szolgálatot Afganisztánban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.