Csalóka tűzszünet Ukrajnában

Az oroszbarát szeparatisták és Ukrajna között az elmúlt hónapokban ismét romlott a helyzet.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 07. 24. 10:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kelet-ukrajnai fegyverszünetről állapodott meg a háromoldalú kontaktcsoport – a megegyezés szerint a fegyvernyugvás július 27-től lép életbe a teljes frontvonal mentén. Az oroszbarát szeparatisták és Ukrajna között az elmúlt hónapokban ismét romlott a helyzet, mindennaposak a tűzharcok és a tüzérségi átlövések. Múlt héten pél­dául egyetlen nap alatt 18 támadás történt, amelyekben három ukrán katona vesztette életét.

Önmagában az újabb fegyverszünet ténye nem bír akkora újdonsággal: már a 2015-ben megkötött minszki egyezmények is a legelső pontban rendelkeznek róla. Eszerint a frontvonal mentén 2015. február 15-től teljes fegyverszünet lépett érvénybe. Ezt azonban már néhány héttel a megállapodás után megsértették, és azóta a harcok változó intenzitással tovább folytatódtak. Igaz, maga a frontvonal már gyakorlatilag nem módosult, a felek az elmúlt öt évben ugyanazokról a harcállásokról lövik egymást.

Az elmúlt időszakban azonban a tűzharcok egyre gyakoribbá váltak, amin csak rontott az időközben kirobbant Covid–19-járvány: a koronavírus inkább csak a békefolyamatot állította le, de a fegyveres konfliktus tovább szélesedett. Yaşar Halit Çevik, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójának vezetője július 10-én aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a frontvonal mentén az ötszörösére növekedett a haditechnika száma a korábbiakhoz képest, április és június vége között pedig legalább 1300 alkalommal sértették meg a fegyverszünetet a felek – olyan fegyverekkel, amelyeket a minszki egyezmények szerint már öt évvel ezelőtt el kellett volna távolítani a régióból.

A hétfőn életbe lépő újabb fegyverszünet sikerességét mindenesetre az fogja meghatározni, hogy a két fél mennyire tudja majd betartatni a katonáival. Az egyezmény ezt újabb tiltásokon keresztül próbálja megoldani: hétfőtől megtiltják a drónok és az orvlövészek használatát, korlátozzák egymás hírszerzési tevékenységét és tiltják a tüzérség lakóövezetek és fontos infrastruktúra közelében való elhelyezését. De az, ami jól mutat papíron, még nem biztos, hogy működik majd a valóságban is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.