Cseh kételyek övezik a jogállamiság-vitát

A finn kormányfő bízik abban, hogy az Európai Unió tagállamainak sikerül megegyezésre jutniuk az uniós költségvetés és a jogállamisági elvek betartásának összekapcsolásában.

2019. 10. 01. 14:15
BABIS, Andrej
Andrej Babis és Antti Rinne Prágában Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finn kormányfő bízik abban, hogy az Európai Unió tagállamainak sikerül megegyezésre jutniuk az uniós költségvetés és a jogállamisági elvek betartásának összekapcsolásában. Antti Rinne erről hétfőn Prágában nyilatkozott újságíróknak, miután tárgyalásokat folytatott vendéglátójával, Andrej Babis cseh miniszterelnökkel. Rinne, mint az EU-elnökséget betöltő Finnország kormányfője, arról biztosította vendéglátóját, hogy ez az intézkedés nem irányul konkrétan egyetlen ország ellen sem. A finn politikus szerint szükséges, hogy az uniós tagállamok kompromisszumos megállapodásra jussanak az európai pénzek felhasználásának feltételeiről.

„Szükségünk van arra, hogy emeljük a klímapolitikák támogatását, szolidaritásra van szükségünk a migráció terén, és biztosítanunk kell, hogy a jogállamiságot minden tagállamban tiszteletben tartsák” – fogalmazott a sajtó képviselői előtt Antti Rinne. Leszögezte: az európai államok demokráciája számára szükséges, hogy mindenütt érvényesek legyenek az olyan alapértékek, mint a szólás- és a médiaszabadság. Andrej Babis az MTI tudósítása szerint kijelentette, hogy ezt a témát az egyik következő uniós csúcstalálkozón fogják megvitatni. – Természetesen feltettem a kérdést, hogy ki fog erről dönteni, ki fogja ezt megítélni. A miniszterelnök úr biztosított arról, hogy nem gondolt egyetlen konkrét államra sem, hogy ez egy általános vita – fogalmazott a cseh kormányfő.

Andrej Babis és Antti Rinne Prágában
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A jogállamiság és az EU-források összekapcsolásának témája minden bizonnyal Antti Rinne és Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn késő este kezdődött budapesti megbeszélésén is szóba került, hiszen az ügyben többször is szóváltásba keveredett Helsinki és Budapest. Orbán Viktor például nyári tusványosi beszédében a magyar jogállamiságot ért finn kritikákra reagálva felsorolta a finn politikai rendszer azon intézményi jellemzőit, amelyek miatt Magyarország azonnal a bírálatok kereszttüzébe kerülne: Finnországban nincs alkotmánybíróság, az akadémia az oktatási minisztérium felügyelete és irányítása alatt áll, a bírákat az igazságügy-miniszter javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

– Jó idegrendszer kell ahhoz, hogy a bennünket majd a jogállamiság szempontjából firtató és kérdezgető finn barátainkat ne mosolygással, nevetéssel, hanem kellő tisztelettel, udvarias válaszokkal tiszteljük meg, illetve ezeket adjuk meg nekik – mondta a magyar kormányfő.

Orbán Viktorral való megbeszélése előtt Antti Rinne hétfőn Dobrev Klárával, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjével és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölttel is találkozott – írta az Index.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.