Csehország 41 ezer Pfizer-vakcinát kapott Magyarországtól

Andrej Babiš kormányfő az Európai Uniót is bírálta a szolidaritás elmaradásáért.

Munkatársunktól
2021. 06. 04. 18:45
null
Andrej Babis és Szijjártó Péter Fotó: BORSOS MATYAS Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

CSEHORSZÁG

Magyarország 41 ezer Pfizer-BioNTech vakcinát adott kölcsön Csehországnak – jelentették be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter prágai látogatásán. – Óriási köszönet. A barátaink eddig mindig segítettek nekünk – mondott köszönetet a szállítmányért Andrej Babiš, emlékeztetve rá, hogy korábban lélegeztetőgépeket és kórházi ágyakat is kaptak hazánktól. A cseh kormányfő egyúttal felemlegette, hogy egyedül Orbán Viktor ígért nekik segítséget, miközben az uniós szolidaritásnak nyoma sem volt, utalva ezzel arra, hogy a legsúlyosabb helyzettől szenvedő tagoknak járó úgynevezett „szolidaritási vakcinákból” tavasszal Csehország nem kapott.

– Hogy, hogy nem, a közép-európaiak mindig a kárvallottjai közé tartoztak a kétséges uniós elosztási mechanizmusnak – rótta fel a kudarcos brüsszeli beszerzési és elosztási rendszert Szijjártó Péter is. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország azért tud segíteni a barátain, mert van elegendő oltóanyaga, és azért van elegendő oltóanyaga, mert soha nem csinált politikai kérdést a vakcinákból. Három okot emelt ki, amiért hazánk a csehek segítségére sietett: a barátságot, a szoros gazdasági kapcsolatokat, valamint az idegenforgalmat, utóbbi kapcsán felidézve, hogy a két ország már megállapodott arról, hogy elfogadják egymás oltási dokumentumait. Csehországban eddig a tízmilliós lakosság nem egész 40 százaléka kapta meg az oltás legalább egyik dózisát, a járványt már sikerült jórészt megállítani, csütörtökön például egyetlen áldozatot sem követelt a kór.

– Ausztria, Magyarország és Szlovénia esetében a vakcinák kölcsönadásáról van szó, amelyeket visszaadunk, ha már elegendő vakcinával fogunk rendelkezni – mondta Jana Adamcová cseh kormányszóvivő az MTI tudósítójának. – Az időpontról nincs megállapodás. A kormányfők közti személyes megegyezésről van szó – tette hozzá. Csehország, amely csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használ, az oltás kezdete óta vakcinahiánnyal küzd. Eduard Heger szlovák kormányfő áprilisi látogatásakor 10 ezer adag Moderna vakcinát ígért ajándékozni a cseheknek. Hétfőn egy cseh katonai szállító repülőgép 100 ezer Pfizer/BioNTech vakcinát szállított Belgrádból Prágába, ezt Szerbia ajándékozta Csehországnak.

Szijjártó Péter arra is felhasználta az alkalmat, hogy támogatásáról biztosítsa Andrej Babišt, „akivel szemben egy célzott kilövési kísérlet zajlik Brüsszelben és Strasbourgban”. A jobboldali kormányfőt – aki egyben Csehország egyik leggazdagabb üzletembere – azzal vádolják, hogy jogtalanul használt fel uniós támogatásokat. Az Európai Ügyészség is kilátásba helyezte, hogy egy „igazi nagyvad”, Andrej Babiš korrupciós ügyeit veszik legelőször górcső alá. A politikus ellen a cseh ellenzék is bizalmatlansági indítványt nyújtott be – eredménytelenül. Csehországban októberben tartanak parlamenti választásokat, a miniszterelnök szerint a támadások politikai célt szolgálnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.