Csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban januárban

A vártnál kevésbé csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma januárban az Egyesült Államokban, míg a kiadott építési engedélyek száma közel 13 éves csúcspontra emelkedett, ami azt jelzi, hogy ingatlanpiac stabilan erősödik az alacsonyabb jelzáloghitel-kamatok közepette.

Forrás: MTI2020. 02. 19. 19:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint januárban éves szintre vetítve 1 millió 567 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami a decemberihez képest 3,6 százalékkal kevesebb, de az egy évvel korábbihoz viszonyítva 21,4 százalékos emelkedést jelent. Elemzők arra számítottak, hogy a decemberi 1 millió 626 ezerről 1 millió 425 ezerre csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések évesített száma januárban.

A decemberi abszolút érték 2006 decembere óta, az emelkedés 17,7 százalékos havi összevetésű üteme pedig 2016 októbere óta nem volt ilyen magas. Januárban a piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból éves szintre kivetítve 1 millió 10 ezer ház építését kezdték el, ami 5,9 százalékkal kevesebb az előző hónapban mért 1 millió 73 ezernél.

A kiadott építési engedélyek évesített száma 2007 márciusa óta a legmagasabb szintre, 1 millió 551 ezerre ugrott a decemberi 1 millió 420 ezerről, 9,2 százalékkal emelkedett. Elemzők 0,1 százalékos csökkenést vártak a decemberi 3,7 százalékos visszaesés után.

A családi házakra kiadott építési engedélyek száma 6,4 százalékkal, 987 ezerre nőtt, ami 2007 júniusa óta a legjobb érték. A befejezett lakóingatlan-építések évesített száma 1 millió 280 ezer volt, 3,3 százalékkal maradt el a decemberi 1 millió 323 ezres értéktől, de a tavaly januári 1 millió 261 ezret 1,5 százalékkal múlta felül.

Az ingatlanpiac fellendülésnek indult, miután a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve tavaly háromszor is kamatot csökkentett, aminek köszönhetően lefordultak több éves csúcsukról a jelzáloghitelkamatok.

Egy kedden közölt felmérés eredményei szerint a lakásépítők körében közel kétéves csúcsra emelkedett a bizalom februárban. A lendületet továbbra is visszafogja a megfelelő telkek és a munkaerő hiánya, míg a fogyasztók, különösen az első lakást vásárlók, a kínálat szűkösségére panaszkodnak.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac statisztikája szerint február közepén a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 3,47 százalékon állt. Egy évvel ezelőtt 4,37 százalékon állt ez a kamat. A tizenöt éves jelzáloghitelek hitelek átlagos kamata február második hetében 2, 97 százalékra, egy éve pedig 3,81 százalékra rúgott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.