Dacból lett konzervatív a brazil hiphop új ága

Bár ellenkultúraként, az elnyomott fekete fiatalok segélykiáltásaként ütötte fel fejét az 1970-es évek New Yorkjában a rap, mára jócskán átalakult a szókimondó könnyűzenei stílus.

Zetelaki Réka
2019. 06. 23. 7:25
Women dance during a protest against presidential candidate Jair Bolsonaro in Rio de Janeiro
Jair Bolsonaro felemelkedése a tömegkultúrában is változásokat hozott Fotó: Ricardo Moraes Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár ellenkultúraként, az elnyomott fekete fiatalok segélykiáltásaként ütötte fel fejét az 1970-es évek New Yorkjában a rap, mára jócskán átalakult a szókimondó könnyűzenei stílus. Az alapvetően baloldali értékekhez kötődő műfaj mindig is a rasszizmus, az egyenlőtlenségek ellen küzdött, olykor durva bírálatokat is megfogalmazva, ám a szalonképesebb, pozitívabb dalszövegeivel válhatott világszinten is népszerűvé.

A különböző világrészek és a változó politikai korszakok azonban mindig új megvilágításba helyezik a zenei műfajokat. Így történhetett meg, hogy Dél-Amerika legnépesebb országában, a 209 milliós Brazíliában az utóbbi években jobboldali rap jelent meg a könnyűzenei színpadokon. „A konzervativizmus belépett a nemzeti rapbe” – írta a Zonas Suburbana brazil híroldal.

Kiemelte, bár korábban az elnyomás elleni küzdelemre szólítottak fel a rapperek, ma a nemi egyenlőség előtt húznak fel korlátokat, és a homofóbiát hirdetik.

Zenei elemzők szerint a változás azzal kezdődött, hogy 2014-ben a Mr. Gângster néven ismert brazil rapper, Luiz Pau­lo Pereira da Silva arra kérte fel Jair Bolsonaro jobboldali politikust – mai államfőt –, legyen elnök, és kijelentette, „aki őt gyűlöli, az az én ellenségem is”. A Rap Bolsonaro, vagyis a jelenlegi elnököt éltető rap a brazil média szerint az előző elnök, Michel Temer kormányzása alatt vált népszerűvé, ugyanis a milliárdos sokak szerint elengedte a szegények kezét – és ennek révén is minden idők legnépszerűtlenebb államfője volt Brazíliában. A tavaly megválasztott jobboldali elnök, a „brazil Trumpként” ismert volt százados ezzel szemben a biztonság mellett foglalt állást. Célja nemcsak a hadsereg és a rendőrség erősítése, hanem a fegyvertartás engedélyezése is, amellyel sokan egyetértenek.

Jair Bolsonaro felemelkedése a tömegkultúrában is változásokat hozott
Fotó: Reuters

A napokban a brit The Guardian közölt riportot a brazil rap és hiphop jobboldali ágáról. Ebben kiemelte, hogy bár a műfaj legtöbb képviselője tavaly közös nyilatkozatban utasította el Bolsonarót, „aki veszélyt jelent a szegényekre, a feketékre és az LMBT [leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek] közösségre nézve”, megjelentek jobboldali hangok is, amelyek már a „bolsonarismót” hirdetik hallgatóságuknak. Az egyik ismert énekes, Ricardo Alves például arról beszélt a lapnak, a probléma az Brazíliában, hogy a baloldaliak – politikusok és énekesek egyaránt – olyan másodlagos kérdésekkel foglalkoznak, mint például a transzneműek mosdóhasználata. Eközben az embereket sokkal jobban érdeklik az olyan valós problémák – állította –, mint a biztonság vagy az egészségügy.

Brazíliában 2017-ben közel hatvanezer, tavaly pedig 51 ezer ember vesztette életét erőszakos cselekményekben.

– Zenénkben meg fogunk jeleníteni minden esetet, amikor elszúr valamit. Kihívás elé állítjuk. Ez a rapperek feladata – vélte Bolsonaróra utalva egy másik rapper, a 31 éves Araújo. Az énekesek szerint ugyanakkor a jobboldali rap a mai napig piaci rést jelent, csupán kisebb szeletét teszi ki a hiphop zenének. A jobboldaliság kérdését egyébként is árnyalja, hogy Dél-Amerikában a konzervativizmus alapvetően nem a nacionalizmussal jár párban, hanem éppenséggel piacbarátabb és nyitottabb hozzáállást képviseli – bár éppen az új elnök az, aki némiképp ezen is változtat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.