Dánia átvenné a NATO iraki kiképző missziójának vezetését

Dánia átvenné a NATO iraki kiképző missziójának vezetését, és több mint 200 katonát küldene a közel-keleti országba – jelentette be Jeppe Kofod dán külügyminiszter kedden Koppenhágában.

Forrás: MTI2019. 11. 26. 19:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koppenhágai kormány a NATO-országok állam-, illetve kormányfőinek következő csúcstalálkozóján készül felvetni a javaslatot. Dánia 2020 végétől 2022 közepéig vezetné a missziót.

Jeppe Kofod jelezte, hogy már megvitatta az ötletet Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. A dán diplomácia vezetője aláhúzta: nincs szó harci bevetésről.

Jeppe Kofod szerint a kiképző misszió kiemelkedően fontos, azért is, mert biztosítani kell, hogy folytatódjon a harc az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. A misszió segíthet, hogy az irakiak képesek legyenek egyedül is megvédeni magukat a terroristákkal szemben – mutatott rá.

A NATO kiképző missziója, amelyet eddig Kanada vezetett, 2018 októberében indult. Összesen 500 katona vesz részt benne különféle NATO-tagállamokból, valamint olyan partnerországokból, mint Ausztrália, Finnország és Svédország.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.