Dánia hazahozza az Iszlám Állam harcosainak családtagjait

A szociáldemokrata kormány változtatott korábbi álláspontján, de az anyákat felelősségre vonja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 19. 9:16
FREDERIKSEN, Mette
Koppenhága, 2021. február 24. Mette Frederiksen dán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Koppenhágában 2021. február 24-én. Dániában március 1-tõl egyes korlátozásokon enyhítenek és engedélyezik számos, 2020 vége óta zárva tartó üzletnek az újranyitást, ha 5000 négyzetméternél kisebb a területük és nem bevásárlóközpontban üzemelnek. A szabadtéri kulturális intézmények márciustól fogadhatnak látogatókat, akik két napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek. MTI/EPA/Politiken pool/Jens Dresling Fotó: Jens Dresling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dánia belpolitikai nyomásra mégis hazahozza az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosainak egyes családtagjait a szíriai fogolytáborokból – jelentette be kedden Jeppe Kofod dán külügyminiszter és Nick Hækkerup igazságügyi miniszter közös sajtótájékoztatóján Koppenhágában.

A miniszterek szerint Dánia azon dolgozik, hogy három dán anyát és összesen tizennégy gyermeküket hazaszállíthassák. A dán kormány további öt gyermek hazaszállítását is tervezi, de az anyák nélkül. A Ritzau dán hírügynökség ugyanakkor úgy tudja, hogy ehhez a szülők beleegyezése is kellene, amit eddig nem sikerült még beszerezni.

Nick Hækkerup hangsúlyozta, hogy

az anyákat visszatértüket követően a lehető legszigorúbban felelősségre fogják vonni a tetteikért.

Mint mondta, a kormány részben a hírszerzés elemzése alapján változtatott eddigi álláspontján.

Dániában már jó ideje belpolitikai vitát kavar a dán gyökerű fiatalok sorsa a konfliktusövezetekben. Összesen tizenkilenc – egy és tizennégy év közötti – gyermekről van szó, akik dán állampolgárságú, illetve időközben ezen állampolgárságuktól megfosztott anyáktól születtek Dániában vagy a közel-keleti konfliktusövezetekben. A dán kormány, különösen pedig Jeppe Kofod külügyminiszter az ügy miatt komoly nyomás alá került. A dán hatóságok szerint a gyerekek anyái az Iszlám Állam támogatására utaztak ki Szíriába.

Az érintettek jelenleg jórészt nagyon nehéz körülmények között élnek a dzsihadisták elleni harcból oroszlánrészt vállaló kurd erők által Északkelet-Szíriában működtetett al-holi és ar-rodzsi táborokban.

Mette Frederiksen miniszterelnök korábban ismételten hangsúlyozta, hogy nem akarja visszafogadni őket.

Szociáldemokrata kisebbségi kormányának támogatói azonban éppen ezt követelik tőle.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.