Dél-Amerika lett mostanra a járvány gócpontja

Több mint 2,7 millió fertőzöttel és 93 ezer halottal Brazília a második legfertőzöttebb ország a világon.

2020. 08. 02. 18:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszan elhúzódó járványra kell készülni – figyelmeztetett a minap az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Néhány nappal korábban pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy második hullámról beszélni is félrevezető lehet, hiszen valójában az első sem ért még véget, az új típusú koronavírus folyamatosan velünk van. Ha ebből a sikeresen védekező hazánkban már nem sok érződik is, világviszonylatban a kór tovább tombol.

De Európa sincs túl a járványon: többek között Spanyolországban, Németországban, Franciaországban és Belgiumban jelentősen nőtt a napi új megbetegedések száma az utóbbi napokban.

A WHO szerint a világjárvány gócpontja mára Dél-Amerika, a térségben nem hogy letörnének, de még mindig meredeken emelkednek a járványügyi görbék. Több mint 2,7 millió fertőzöttel és 93 ezer halottal Brazília már régóta a második legfertőzöttebb ország – az Egyesült Államok után – a világon. A mintegy 210 milliós országban 24 óra alatt több mint 45 ezer új megbetegedést és ezernél is több halálesetet regisztráltak. Jair Bolsonaro elnök is elkapta a betegséget, az államfő kéthetes karantén után már túl van a Covid–19-en. Viszont tüdejében gombás fertőzést találtak, és a minap a felesége tesztje is pozitív lett. A járvány nemcsak a braziloknál, de a régióban, Mexikóban, Peruban, Kolumbiában és Argentínában sem csitul.

Ugyancsak kritikus a helyzet Indiában. A világ második legnépesebb országában júliusban robbant be igazán a járvány, rendre naponta több mint ötvenezer új fertőzést regisztrálnak, már 1,7 millió felett jár a Covid–19-megbetegedések száma. Szakértők már a kezdetektől szkeptikusak voltak, hogyan lehet betartatni a szigorú óvintézkedéseket ott, ahol nemcsak a higiéniás eszközök, de még a tiszta víz is hiánycikknek számít, és a fizikai távolságtartás szinte lehetetlen. Egy nemrégiben közzétett tanulmány is arra a megállapításra jutott: Mumbai nyomornegyedeiben a lakosság 57 százaléka elkapta a koronavírust. Már egymillió fölött van a fertőzöttek száma Afrikában is, ebből félmillió beteg egyetlen országból, Dél-Afrikából kerül ki. A rendkívül hiányos tesztelés miatt azonban az afrikai adatokat érdemes erős fenntartással kezelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.