Dél-Korea Trump politikájának folytatására sürgeti Bident

Mun Dzse In szerint Trump elnöksége alatt jó úton haladtak a tárgyalások Észak-Koreával.

2021. 01. 18. 20:35
Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ és Mun Dzse In dél-koreai elnök kezet fog, miután megállapodást írtak alá
Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ és Mun Dzse In dél-koreai elnök kezet fog, miután megállapodást írtak alá Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra szólította fel a dél-koreai elnök az Egyesült Államok leendő elnökét, Joe Bident, hogy folytassa Donald Trump Észak-Koreával folytatott politikáját, melyek eredményesnek tűntek, azonban három tárgyalás után elakadtak. A két politikus korábban azért találkozott egymással, hogy arról tárgyaljanak, Észak-Korea felszámolja nukleáris fegyverprogramját, cserébe pedig Washington enyhít a Phenjan ellen bevezetett szankciókon. Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közös nyilatkozatot is kiadott, amelyben azt ígérték, javítanak a két ország kapcsolatain, és a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelésére is utaltak. Biden akkoriban azzal vádolta Trumpot, hogy az északi fegyverprogram értelmes visszafogása helyett csupán csúcstalálkozókat folytat.

– A Biden-kormány új lehetőséget kínál arra, hogy az Észak-Korea és az Egyesült Államok, valamint a Dél- és Észak-Korea közötti tárgyalások ismét meginduljanak

– jelentette ki Mun Dzse In hétfői sajtótájékoztatóján. Az elnöknek komoly szerepe volt abban, hogy Trump és Kim Dzsong Un három alkalommal személyesen találkozott egymással.

Kim Dzsongun és Donald Trump baráti kézrázása a demilitarizált övezetben
Fotó: KCNA via REUTERS

A dél-koreai politikus nyilatkozatában elismerte, hogy Biden politikája valószínűleg különbözni fog Trump lépéseitől, de reméli, hogy a leendő demokrata elnök tanulni fog elődje sikereiből, és Phenjannal ismét megindulnak a tárgyalások. Mun Dzse In továbbá hozzátette, a dél-koreai tisztviselők tartják a kapcsolatot amerikai kollégáikkal annak érdekében, hogy az észak-koreai kérdés a Fehér Ház új adminisztrációja számára is prioritás maradjon. A távol-keleti ország elnöke úgy véli, Kim Dzsong Un a jövőben is hajlandó a nukleáris fenyegetés csökkentésére az amerikai szankciók enyhítéséért cserébe, a szakértők azonban más véleményen vannak: számos kutató szerint a múlt heti pártkongresszuson elmondott beszédek, valamint a katonai bemutató is azt tükrözi, hogy Phenjan továbbra is fenntartja fegyverprogramját, ezzel nyomást gyakorolva az új amerikai elnökre.

– A párbeszédek felgyorsíthatják a tárgyalásokat, melyeken konkrét intézkedésekkel kell előállnunk

– mondta Mun Dzse In kihangsúlyozva, hogy habár Kim Dzsong Un megfogadta a múlt heti pártkongresszuson a nukleáris képességek megerősítését, arra is utalást tett, hogy Washingtonnal kapcsolatban a diplomáciai tárgyalások elől sem zárkózik el.

A Koreai-félsziget két vezetője is szorgalmazza a két ország közötti békét, valamint a diplomáciai kapcsolatok előremozdítását
Fotó: (MTI/AP /Korea-közi csúcs sajtószolgálata)

Biden elnökké avatására szerdán kerül sor, az elmúlt hetekben azonban jelentős mértékben fokozódtak az amerikai és észak-koreai relációk. A Koreai Munkapárt a múlt héten tartotta ötévenkénti pártkongresszusát Phenjanban, a távol-keleti ország fővárosában, melynek nyitóbeszédén Kim Dzsong Un kijelentette, függetlenül attól, ki az Egyesült Államok elnöke, Washingtont továbbra is ellenségüknek tekintik, majd burkolt fenyegetésként részletesen elmondta, hogy számos csúcstechnológiájú fegyvert fejlesztenek. Ezt követően a kongresszust záró katonai díszszemlén legalább négy darab újonnan kifejlesztett, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat mutattak be az észak-koreaiak, mely a szakértők szerint az első hivatalos reakció Biden elnökké választására. A haditechnikai eszközt a helyi állami média „a világ legerősebb fegyverének” nevezte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.