Délkelet-Ázsia: Malajziában a legmagasabb a fertőzöttek száma

Forrás: MTI2020. 03. 26. 13:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ázsia-szerte emelkedett a koronavírus új fertőzöttjeinek száma csütörtökön, miközben a malajziai király és királyné önkéntes karanténba vonult, mert a palota személyzetének hét tagjánál kimutatták a kórokozót.

A malajziai egészségügyi hatóságok egyelőre nem tudták felderíteni a fertőzés forrását. Bár Abdullah király és felesége vírustesztje negatív lett, az uralkodópár úgy döntött, hogy két hétre önkéntes karanténba vonul. A palotát fertőtlenítették.

A délkelet-ázsiai országok közül Malajziában a legmagasabb a fertőzöttek száma, a csütörtöki összesítés szerint 235 új megbetegedést jelentettek be, összesen 2031-en kapták el a kórt. A fertőzöttek száma egy hét alatt megduplázódott. A járványban 23-an vesztették életüket. Szerdán a kormány meghosszabbította az utazási és mozgási korlátozásokat április 14-ig.

Indonéziában 103 új, megerősített fertőzésről adott hírt az egészségügyi minisztérium, a betegek száma ezzel 893-re nőtt. A halálesetek száma pedig hússzal, 78-ra emelkedett, és 35-en gyógyultak meg.

Eközben Srí Lanka elnöke, Gotabaja Radzsapaksze arra kérte a nemzetközi hitelezőket, hogy függesszék fel a koronavírussal küzdő fejlődő ország törlesztési kötelezettségét. Srí Lankának idén 4,8 milliárd dollár (több mint 1550 milliárd forint) adósságot kellene visszafizetnie, miközben az ország gazdasága tavaly alulteljesített.

Dél-Koreában tovább nőtt a fertőzöttek száma: szerdán 104 embernél mutatták ki a Sars-CoV-2-t – közölték a helyi egészségügyi hatóságok csütörtökön. Az országban jelenleg 9241 a fertőzöttek száma, míg a halottaké 131. A hatóságok szerint egyre nő a fertőzés behurcolásának kockázata: a 104 fertőzött több mint fele, 57 ember külföldről érkezett. Az elmúlt napokban több dél-koreai tért haza azokból az országokból, ahol gyorsan terjed a vírus. Péntektől szigorúbb intézkedésekkel szembesülnek a külföldről hazatérők, akik – ha repülővel érkeznek – csak úgy léphetnek be Dél-Koreába, ha letöltenek egy önellenőrző mobilalkalmazást, amelyen keresztül rendszeresen jelentik egészségügyi állapotukat. Emellett a karantén szabályait be nem tartó külföldieket azonnal kitoloncolják – mondták el tisztségviselők.

Indiában 13-ra nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma, míg a fertőzötteké 673. A legtöbb megbetegedést Maharastra és Kerala államban regisztrálták. Az országot szerdán 21 napra lezárták a vírus terjedését megfékezendő. A hatóságok a kijárási tilalomhoz hasonló intézkedéseket és átfogó utazási korlátozásokat vezettek be.

Japánban koronavírus-munkacsoportot hoznak létre, de egyelőre nem tervezik a szükségállapot kihirdetését – közölte a tokiói kormány csütörtökön. A japán fővárosban immár második napja haladta meg a negyvenet az új esetek száma. Tokió több mint 250 fertőzöttel a járvány helyi gócpontja. Japánban 1307 fertőzött és 45 halott van a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Thaiföldön 111 új esettel 1045-re emelkedett a fertőzöttek száma csütörtökön, miközben életbe lépett a szükségállapot. Az országban négyen vesztették életüket az új koronavírusban. A hatóságok ellenőrző pontokat hoztak létre a nagyobb utak mentén, a nem az országban lakó külföldieket engedik be Thaiföldre..

Szingapúr több mint 30 milliárd dollárt (9600 milliárd forintot) fordít a koronavírus miatt szorult helyzetbe került vállalkozások és a háztartások megsegítésére. A délkelet-ázsiai ország – ahol a fertőzöttek száma 631, a halottaké pedig kettő – jelentős recesszióra számít a járvány miatt.

Egészségügyi óvintézkedéseket tettek Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök védelmében, miután kimutatták a koronavírust egy törvényhozónál, aki nemrég az elnöki palotában járt egy találkozón – közölte az államfő biztonsági csapatának vezetője csütörtökön. Duterte nem vett részt a megbeszélésen, és az új intézkedések következtében az elnök a jövőben sem jelenik meg személyesen a kormányzati találkozókon. A beteg képviselő hamisan nyilatkozott adatairól egy űrlapon, amelyet az elnöki palota minden látogatójának ki kell töltenie, így akár pert is indíthatnak ellene. A Fülöp-szigetekről 636 fertőzést és 38 halálesetet jelentettek.

Nepálban csütörtökön megkezdték a turisták hazaszállítását, miután előző nap a kormány a több ezer külföldi hazatérésének megkönnyítését ígérte. Hivatalos adatok szerint 8-9 ezer külföldi rekedhetett az országban, miután a kormány vesztegzárat rendelt el hétfőn. Néhány száz turistát már elszállítottak a fővárosba, Katmanduba, és többen úton vannak oda – mondta a helyi turisztikai testület vezetője. Ezzel szemben egy himalájai túraszervező ügynökség arra panaszkodott, hogy nem kapnak megfelelő segítséget a kormánytól, amely még járműveket sem küld a turisták visszaszállításához. Emellett sokan nem szervezett keretek között, hanem egyedül róják az utakat. A katmandui nagykövetségek arra kérték a külföldi állampolgárokat, hogy lépjenek kapcsolatba az illetékes külképviselettel.

Nepálban hétfőn országos karantént hirdettek, és arra kérték a helyieket, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonaikat. A tilalom megszegőit akár börtönbe is vethetik. A korlátozások március 31-ig vannak érvényben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.