Demokrata párti képviselők „menekültek el” Texasból

A republikánusok nem akarják, hogy megismétlődjenek a választási csalások.

2021. 07. 13. 20:41
Democratic Legislators Flee Texas To Stop Votes In Current Special Session
Texasi demokraták tüntetése. Védik a szavazóikat. Fotó: Getty Images via AFP Forrás: SERGIO FLORES/Getty Images via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas össztüzet zúdítottak republikánus párti politikusok azokra a demokrata párti texasi törvényhozókra, akik hétfőn magánrepülőre szállva Texasból az amerikai fővárosba, Washingtonba „menekültek”, egyfajta bátor tettként reklámozva akciójukat.

Texasi demokraták tüntetése. Védik a szavazóikat
Fotó: Sergio Flores/Getty Images/AFP

– Hátrahagytuk családjainkat, a megélhetésünket, szeretett Texasunkat. Az áldozat, amit meghoztunk, nem hasonlítható össze azoknak a bátor amerikaiaknak az áldozatával, akik a történelem folyamán azért harcoltak, hogy megvédjék választójogunkat – írta Twitter-üzenetben az egyik demokrata képviselő, James Talarico.

Tettüket a demokraták azzal indokolták: meg akarják akadályozni, hogy a texasi törvényhozás határozatképes legyen, s a republikánus többség elfogadja a választási törvény módosítását. A baloldali politikusok nem először korlátozzák a képviselőház cselekvőképességét – legutóbb május végén bojkottálták a szavazást, akkor azonban nem az államot hagyták el, csupán a törvényhozás austini épületéből vonultak ki.

A texasi republikánusok azonban nem csüggednek.

– Amint (a demokraták) visszatérnek Texasba, letartóztatjuk őket, és bezárjuk őket a törvényhozás épületébe mindaddig, amíg be nem fejezik a munkájukat – üzente Greg Abbott, az állam kormányzója, mondván, a hatályos törvények értelmében erre lehetőségük van. – Miközben kényelmes magángépeken szelik át az országot, olyan ügyeket hagynak nyitva, amelyek lezárására az egyes választókörzeteknek és az államnak is szüksége lenne – utalt arra Abbott, hogy a törvényhozás leállása más fajsúlyos kérdésekre is kihat.

Donald Trump volt amerikai elnök és Greg Abbott texasi kormányzó a texasi Weslacóban június 30-án
Fotó: MTI/AP/The Washington Post/Jabin Botsford

A látványos menekülési akció egy újabb fejezete annak a jobboldali-baloldali választójogi vitának, amely a tavaly novemberi elnökválasztás után bontakozott ki az Egyesült Államokban. Országszerte már tizenhét republikánus vezetésű állam fogadott el helyi szintű törvénymódosításokat, amelyek a választási csalásokat hivatottak meggátolni. Köztük van Arizona és Georgia, két olyan, úgynevezett billegő állam, amelyekben az elnökválasztást megnyerő demokrata párti Joe Biden mindössze néhány ezer szavazattal előzte meg a republikánus Donald Trumpot.

Trump és hívei tömeges csalással vádolták meg ellenfeleiket, azt gyanítva, hogy leginkább a levélszavazatokkal trükköztek a demokraták, hiszen a koronavírus-járvány miatt több tíz millió amerikai választotta ezt a voksolási lehetőséget a személyes részvétel helyett.

Márpedig a republikánusok érvelése szerint a demokrata szavazók körében közkedvelt levélszavazatok nem megbízhatók, nem elég szigorúak a választópolgár személyazonosságát igazoló intézkedések.

A tervezett – a demokraták által most megfúrni kívánt – texasi módosítások is szigorúbb ellenőrzésnek vetnék alá a szavazókat, de szigorodnának annak a feltételei is, hogy a mozgássérült és angolul nem beszélő állampolgárok szavazólapját valaki más töltse ki és dobja be az urnába. Megszüntetnék továbbá a járvány idején népszerűnek bizonyult mobil szavazóhelyiségeket.

Joe Biden amerikai elnök a kongresszusban, mögötte Kamala Harris alelnök (balra) és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke. Fellépnének a republikánus vezetésű államok ellen
Fotó: MTI/AP/The Washington Post pool/Melina Mara

A demokraták szerint a változtatások a saját szavazóikat, a fiatalokat, a színes bőrűeket és a fogyatékosokat hozzák hátrányos helyzetbe. – Nem fogjuk tétlenül végignézni, ahogy a republikánusok elveszik a választójogunkat, elnémítják a színes bőrű texasiakat és tönkreteszik a demokráciánkat csak azért, hogy hatalmon maradhassanak – közölte Gilberto Hinojosa, a Demokrata Párt texasi szervezetének vezetője. Kamala Harris demokrata párti alelnök pedig megdicsérte a Washingtonba menekülő texasi kollégáit „bátorságukért és elkötelezettségükért”.

A demokraták most a washingtoni képviselőházon – ahol többségben vannak – kívánnak olyan nemzeti szintű törvénykezést végigvinni, amely felülbírálná az egyes államokban elfogadott jogszabályokat. – Biden elnök megkétszerezi az erőfeszítéseit, s minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál, hogy megvédje az amerikaiak szavazáshoz való alapvető jogát – közölte Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője. A szenátus azonban – ahol fele-fele arányban vannak jelen a demokraták és a republikánusok – az ilyen jellegű próbálkozásokat azonnal visszaveri.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.