Deutsch Tamásnak nem állt szándékában megsérteni Webert

Deutsch Tamás bocsánatot kért Manfred Webertől a félreértelmezett, lapunknak adott interjúja miatt. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a kizárással való fenyegetés időzítése mindenesetre azt a látszatot kelti, hogy a frakció így akar nyomást helyezni a vétózó magyar kormányra. Noha Weber elfogadta a magyar bocsánatkérést, az EPP vezetése jövő kedden dönt a kizárásról szóló szavazás megtartásáról.

2020. 12. 04. 10:36
null
EP plenary session - Annual report on the control of the financial activities of the European Investment Bank for 2017 Fotó: Mathieu CUGNOT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A magyar sajtóban megjelent, november 25-i interjúm után felmerült vádakat – amelyek szerint én Frakcióvezető urat a Gestapóhoz és a magyar kommunista titkosrendőrséghez, az ÁVO-hoz hasonlítottam volna – a Frakcióvezető úrnak az interjút követő napon küldött levelemben azonnal tisztáztam. Úgy fogalmaztam, hogy »természetesen nem állt szándékomban Önt személyében megsérteni, és ha mégis ez történt volna, ezennel megkövetem Önt«. Minap folytatott telefonbeszélgetésünk alkalmával meggyőződtem róla, hogy Frakcióvezető úr a bocsánatkérést tudomásul vette” – írta Deutsch Tamás pénteki közleményében, azt követően, hogy az Európai Néppártban (EPP) aláírásgyűjtés indult a Fidesz–KDNP delegációvezetőjének kizárására.

Deutsch Tamás az említett, lapunknak adott interjúban egy Manfred Weber-idézettel kapcsolatosan kritizálta a néppárti politikust. Ám mint azt pénteki – az Európai Néppárt tagjainak is elküldött levelében – írja:

„az említett interjú senki személye ellen nem irányult, hanem egy olyan eljárás kritikáját adta, amely határozott véleményem szerint semmilyen jogállami garanciával nem rendelkezik, és a jogbiztonságot sem szolgálja. Arra mutattam rá, hogy nem értek egyet azzal a jogállami feltételrendszerrel, amely azokra az időkre emlékeztet, amikor önkényes politikai döntések alapján bármikor, bárkit, bármiért meg lehetett büntetni”.

A Fidesz-alapító szerint szomorú, hogy az Európai Néppártban szokássá vált az a gyakorlat, hogy a politikai viták lefolytatása helyett egyesek kizárással fenyegetik az eltérő állásponton lévőket. „Egyes néppárti képviselők az interjúról szóló sajtótudósításokra hivatkozva ismételten a Fidesz Európai Néppártból való azonnali kizárását követelték, Othmar Karas képviselő úr pedig úgy fogalmazott, hogy »Deutsch vagy kérjen bocsánatot, vagy távozzon«. A bocsánatkérés megtörtént, majd ezek után Karas úr kezdeményezést indított az én frakcióból való kizárásomra” – írta az EP-képviselő.

Arra is emlékeztet: mivel a napokban zajlik a decemberi uniós csúcs előkészítése,

a Fidesz–KDNP-delegáció vezetőjének a kizárással való fenyegetése már önmagában is azt a nemkívánatos látszatot kelti, hogy az EPP-frakció ilyen módon kíván nyomást gyakorolni az MFF/NGEU-megállapodás megvétózását kilátásba helyező magyar kormányra.

Manfred Weber az uniós parlament vitáján 2020. november 25-én Brüsszelben
Fotó: Riccardo PAREGGIANI / European Parliament

Jövő héten kerülhet sor a szavazásra

A Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy a héten az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában kezdeményezés indult Deutsch Tamás kizárására, a főként liberális beállítottságú képviselők pár tucat aláírást gyűjtöttek össze a magyar politikus ellenében.

A szabályok szerint lényegében mindegy, hogy mennyi szignót számlálnak a kezdeményezők, a kizárásról szóló szavazás megtartásáról kizárólagosan a politikai csoport elnöksége dönt.

Az – épp Manfred Weber elnökölte – frakcióvezetés jövő kedden ül össze. Amennyiben a bocsánatkérés ellenére is zöld jelzést kap a liberális szárny javaslata, már december 9-én szavazhatnak Deutsch Tamás sorsáról. Egy tag kizárásáról a frakció tagjainak kétharmados többségével, a szavazásra jogosult képviselők legalább ötven százalékának jelenlétében döntenek.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.