Devizakorlátozás, de meglehet, már későn

Drasztikus lépést jelentett be Argentína piacbarát elnöke: Mauricio Macri a devizavásárlások korlátozásával akarja megelőzni a peso újabb súlyos leértékelődését. A gazdasági válsággal küszködő dél-amerikai országban október végén tartják az elnökválasztást, és a jelenlegi állás szerint a peronisták szerezhetik vissza a hatalmat. Az elmúlt év súlyos inflációja miatt a lakosság megélhetési gondokkal küzd, ami újra a hatalomba emelheti – alelnökként – a korrupcióval vádolt Cristina Kirchner exállamfőt.

Zetelaki Réka
2019. 09. 02. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Argentínában nagyrészt európai bevándorlók élnek, a napi két műszak vállalása vagy a kiskorúak munkavállalása természetes jelenségnek számít, hiszen – ahogy a helyiek mondják – „ez azért még a harmadik világ”.

A dél-amerikai ország évtizedek óta hullámvasútként ingadozik: a szociális juttatásokat szóró, nacionalista baloldali, illetve a piacok megnyitására törekvő, megszorító intézkedéseket végigvivő jobboldali kormányok váltógazdasága ez.

Az ország most újra lejtmenetbe kapcsolt: míg két évvel ezelőtt az argentin turisták még hetykén költhették a sokat érő pénzüket Németországban, most a lakosság többségének már tejre sem telik. Mauricio Macri elnök tegnap olyan jogszabályt írt alá, amely korlátozza a külföldi devizavásárlásokat.

Az intézkedés a nagyobb exportvállalatokat többek között arra kötelezi, hogy Argentínában váltsák be tartalékaikat, a magánszemélyek számára pedig havi tízezer dollárban maximálták a devizavásárlást. Az intézkedés illeszkedik Macri nagyszabású reformcsomagjába, amellyel a gazdasági összeomlást akarja elkerülni. Alig két hete jelentette be, hogy húsz százalékkal megemeli a béreket, befagyasztja az üzemanyagárakat, összesen 17 millió dolgozó és családtagjai helyzetén könnyítve ezzel.

Szakértők szerint azonban túl későn érkezett a csomag. Az elnök azért kapkod, mert az augusztus 11-i előválasztásokon súlyos, 15 százalékpontos vereséget szenvedett peronista ellenfelével, Alberto Fernándezzel szemben. A baloldali elnökjelölt győzelme pánikot okozott a piacokon, egy nap alatt 30 százalékot zuhant a peso dollárhoz viszonyított értéke. A helyi tudósítások szerint kisebb káoszhoz vezetett, hogy az argentinok megrohamozták az üzleteket, remélve, hogy még régi árakon tudnak vásárolni, miközben a boltosok egy része ki sem nyitott, várva, mit hoz a fizetőeszköz zuhanása.

A pénzügyi világ azért aggódik, mert amennyiben Fernández nyeri meg az októberi elnökválasztást, félresöpörheti Macri reformjait. Márpedig a jelenlegi elnök az argentinok által leginkább gyűlölt eszközhöz nyúlt, és tavaly egy 57 milliárd dolláros segélyt vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). Szakértők attól tartanak, a peronisták – ahogy korábban már többször is megtették – kitáncolnának az IMF-megegyezésből, és újra akarnák tárgyalni a megállapodást. Macri 2015-ben került hatalomra, a korrupciós ügyek miatt megtépázott Cristina Kirchner utódaként, a gazdaság helyreállítását, átláthatóságot ígérve.

A külföldi befektetések azonban nem érkeztek olyan mértékben, ahogy várta, Argentína gazdasága recesszióba süllyedt. Az infláció felszökött, a peso értéke felére esett a dollárral szemben, és egy év leforgása alatt hárommillió ember süllyedt szegénységbe.

– A legtöbb politikai, társadalmi és gazdasági szereplő ma már Alberto Fernándezzel tárgyal az új kormány lehetőségeiről és a rendezett átmenetről – mondta lapunknak Emilian Desmoulins argentin politikai elemző. Kiemelte, paradox módon Macri Változtassunk (Cambiemos) nevű koalíciója hasonló tüneteket mutat, mint 2015-ben a kirchnerizmus. – Tagadás, zavar és az átmenet jellemzi, valamit az ellenzéki szerep elfogadása – tette hozzá a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.