Diáklányokkal hoz hírbe amerikai katonákat a román sajtó

Döbbenetes információk láttak napvilágot Romániában az elmúlt hetekben országos botrányt keltett caracali diákgyilkosság nyomán.

Pataky István
2019. 08. 13. 16:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes információk láttak napvilágot Romániában az elmúlt hetekben országos botrányt keltett caracali diákgyilkosság nyomán. A Libertatea című napilap arról ír, hogy a dél-romániai kisvárosban egy olyan bűnszervezet is működött, amely lányokkal „szolgálta ki” a közeli Deveseluban lévő amerikai támaszpont katonáit. Ezt egy maffiavezér letartóztatását elrendelő 2013-as bírósági határozat is megerősítette. Mint arra a Maszol erdélyi hírportál emlékeztet, a román sajtó már 2012 augusztusában írt olyan amerikaiakról, akik „többtucatnyi gimnazista lányért fizettek” caracali kerítőknek.

Az Antena 3 hírtelevízió úgy tudja, egy hónappal ezelőtt a prostitúcióra szakodosott helyi maffia legalább harminc, 14 és 18 év közötti lánnyal bővítette hálózatát. Őket nemegyszer az iskolai órákról vitték magukkal Deveseluba, állítják. A beszervezett, elrabolt lányokat először megerőszakolták, majd az erről készült filmmel zsarolták őket. A fő tettest, a Cocoș névre hallgató Daniel Bogdan maffiózót hat év börtönre ítélték, de nem sokkal később, kórházba szállítása közben tisztázatlan körülmények között meghalt. Halála okáról azóta sem tudni semmit, családja szerint a mentőkocsiban agyonverték – írta a Maszol.

A bűnszervezet által futtatott lányok egyike a Libertateának azt nyilatkozta: a ügyben nyomozó szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) nem indított eljárást a prostitúcióra kényszerített nők kuncsaftjai ellen. A DIICOT egy rendőre az a Nicolae Alexe felügyelő volt, aki a caracali férfi által meggyilkolt tizenöt éves Alexandra mentési akcióját is koordinálta. A rendőrtiszt a lányok ügyfeleinek egy részét kihallgatta, de az amerikai katonák egyikét sem idézte be. Alexét időközben az Olt megyei rendőrség parancsnokhelyettesévé léptették elő – idézte a Maszol a Libertateát.

A napilap szerint az amerikai katonák törzshelye a Caracal deveselui kijáratánál található No Name vendéglő és panzió volt; itt vehették igénybe a prostitúcióra kényszerített lányok szolgáltatásait is. A bukaresti sajtó egy része elképzelhetőnek tartja, hogy Alexandra gyilkosa is tagja volt a deveselui amerikai támaszpontot lányokkal ellátó kerítőhálózatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.