Diana, András és a katasztrofális BBC-interjúk

A királyi család utólagos bocsánatkéréssel tartozik Diana hercegnének: Panorama-interjúja most már csak a második helyet foglalja el a királyi család tagjainak meggondolatlanul elvállalt interjúi sorában.

2019. 11. 18. 13:03
Giuffre, an alleged victim of Epstein, walks after the hearing in the criminal case against him at Federal Court in New York
Virginia Roberts-Giuffre (jobbra) vádjai ártottak a palotának Fotó: Shannon Stapleton Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A királyi család utólagos bocsánatkéréssel tartozik Diana hercegnének: Panorama-interjúja most már csupán a második helyet foglalja el a királyi család tagjainak katasztrofális, meggondolatlanul elvállalt interjúi sorában – írta a hét végén a The Guardian brit balliberális napilap a néhai hercegné 1995-ben, a BBC Panorama című műsorának adott interjújára utalva. Ekkor hangzott el Diana szájából az az ominózus mondat, amelyet férje, Károly walesi herceg házasságon kívüli viszonyával kapcsolatban mondott: „Hárman voltunk ebben a házasságban, így egy kissé túlzsúfolt volt.” A The Guardian szerint a hírhedt beszélgetést András herceg (képünkön), az angol királynő harmadszülött gyermekének szombat este, szintén a BBC-n sugárzott interjúja is felülmúlta abban a tekintetben, hogy a királyi család szempontjából katasztrofálisra sikeredett.

Az 59 éves yorki herceg – II. Erzsébet királynő jóváhagyásával – azért ment el a BBC stúdiójába, hogy elutasítsa azokat a vádakat, amelyek évek óta sötét felhőként tornyosulnak a Buckingham-palota felett. András szombati interjúja előtt ugyanis a királyi család részéről megválaszolatlanok maradtak azok a kérdések, amelyek a hercegnek a Jeffrey Epstein amerikai üzletemberrel való kapcsolatára vonatkoztak, illetve arra, hogy az Epstein által rendezett összejöveteleken András létesített-e szexuális kapcsolatot egy kiskorú lánnyal. A brit trónutódlási sorban jelenleg nyolcadik helyet elfoglaló András elutasította az amerikai Virginia Roberts-Giuffre azon vádját, hogy Jeffrey Epstein 2001-ben és 2002-ben három alkalommal – Londonban, New Yorkban és az Amerikai Virgin-szigeteken – is szexre kényszerítette őt a herceggel. Az első alkalommal a nő állítólag 17 éves volt, vagyis kiskorúnak számított. Virginia Roberts-Giuffre négy évvel ezelőtt nyújtott be polgári peres keresetet Epstein ellen, ekkor bukkant fel a herceg neve.

Egy 2001-ben Londonban készült és a brit sajtóban is közölt fotó bizonyítja ugyan a herceg találkozását a nővel – a képen András átkarolja derekát –, a királyi család sarja mégis azt állította szombaton, hogy a fotót manipulálták, nem emlékszik arra, hogy valaha találkozott volna Virginiával. Szerinte a szóban forgó napon, 2001. március 10-én egy pizzériában tartott születésnapi zsúrra vitte a lányát. Mint mondta, azért emlékszik ennyire precízen az esetre, mert „ritkán fordul elő, hogy a wokingi Pizza Expressbe megyek”.

Virginia Roberts-Giuffre (jobbra) vádjai ártottak a palotának
Fotó: Reuters

András herceg beszámolóját azonban leginkább magyarázkodásnak látja a brit sajtó. Még a konzervatív The Daily Telegraph napilap is azt fejtegette: bár a Buckingham-palota igyekezett új narratívát teremteni a történetben, András megtépázott tekintélyének nem tett jót az interjú. A herceget leginkább amiatt éri kritika, hogy nem tanúsított kellő megbánást a Jeffrey Eps­teinnel fenntartott barátsága miatt, s még azután is találkozott vele, hogy a milliárdos 2010-ben szabadult a szexuális visszaélésekért kiszabott börtönbüntetéséből. (Epsteint a nyáron ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de augusztusban öngyilkosságot követett el börtöncellájában.) A herceg hibának nevezte, hogy 2010-ben felkereste New York-i otthonában Epsteint, de, mint mondta, csak azért tett látogatást nála, hogy megmondja neki, nem lenne helyénvaló, ha a továbbiakban együtt mutatkoznának. „A királyi család tagjainak bocsánatkérése mindig úgy hangzik, mintha saját helyzetük miatt sajnálkoznának, s nem a bűnösségüket ismernék el” – írja a The Daily Telegraph.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.