Diktátorozni nem kell félnetek jó lesz

A svéd baloldali sajtó csak az unásig ismételt hazug paneleket tudja sorolni.

Bugnyár Zoltán
2020. 12. 12. 9:00
null
Madrid, 2020. február 27. Az egyik látogató fotót készít Riiko Sakkinen finn mûvész Francisco Franco egykori spanyol diktátort ábrázoló mûvérõl a madridi ARCO kortárs képzõmûvészeti vásár megnyitóján 2020. február 27-én. A képen látható szöveg elsõ sorában a "Franco nem volt olyan rossz, mint mondják" mondat olvasható. MTI/EPA-EFE/Mariscal Fotó: Mariscal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az sem mindegy, hová kerül a vessző, az sem érdektelen, milyen társaságba helyezik a politikailag másképp gondolkozókat. Az Aftonbladet című svéd szociáldemokrata napilap politikai kommentátora szerint Orbán Viktor diktátor, pont. „Itt az ideje, hogy Magyarország diktátora elhagyja az EU-t” címmel közölt a lap szerdán publicisztikát.

Pár nappal korábban az Expressen című balliberális napilap újságírója még csak odáig ment el, hogy közölje, „egy örét” (a svéd korona századrészét) sem vihet haza a magyarok autokrata vezetője az Uniótól. Anders Lindberg írásában már a spanyol Franco tábornokkal és a keletnémet Erich Honeckerrel állítja egy sorba a magyar miniszterelnököt.

A demokrácia baloldali őrzőjét nem zavarja, hogy ezen diktátorok kezéhez nagyon sok vér tapad. Franco harmincas évekbeli terrorjának több tízezer spanyol áldozata volt, brutalitásától még a náci birodalom második embere, Heinrich Himmler is elborzadt 1940-es látogatásakor. Franco véres hatalomszerzési és -megtartási technikája felett a posztvilágháborús Nyugat diszkréten szemet hunyt, így a legnagyobb békében vezethette Spanyolországot egészen 1975-ös haláláig. Honecker már nem volt ilyen szerencsés, ugyanakkor az általa működtetett rendőrállam bezárva tartotta állampolgárait, százezreket nyomorított meg, és százakat lőtt agyon azok közül, akik menekülni próbáltak a terror elől.

Az Aftonbladet újságírója érvként csak a már unásig ismételgetett hazug paneleket tudja sorolni, mint például az „antidemokratikus” magyar alkotmány és a CEU „elzavarása”. A tények egyáltalán nem zavarják, ami abból is kiderül, hogy szerinte Magyarország 2005-ben lett az Európai Unió tagja.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.