Diplomaták kivonultak az ENSZ közgyűléséről a venezuelai külügyminiszter miatt

Több tucat ENSZ-diplomata vonult ki a világszervezet Közgyűlésének szerdai üléséről Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter felszólalása ellen tiltakozva.

Forrás: MTI2019. 04. 25. 6:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arreaza a multilaterális együttműködés fontosságáról beszélt a világszervezetben, amikor azonban a pulpitushoz lépett, a limai csoport harminc-negyven képviselője elhagyta az üléstermet.

A 13 latin-amerikai országot és Kanadát tömörítő együttműködés tagjai szinte kivétel nélkül Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezetőt ismerték el a dél-amerikai állam ideiglenes elnökének. A súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válsággal küzdő Venezuelában hatalmi harc dúl Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök és Guaidó között.

A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: míg Oroszország, Kína és Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven állam, köztük számos európai és latin-amerikai ország is elismerte az ellenzéki politikust ideiglenes elnöknek.

Maduro külügyminisztere az el nem kötelezett országok mozgalmának képviselőjeként tartott beszédet, amelyben a többi között azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy „diktatúrát” akar ráerőltetni a világszervezetre. Mint mondta, az Egyesült Államok a teljes körű tagsági jogokkal rendelkező tagállamoktól, mint Venezuela, akarja megvonni az elismerést. Washington nem képviseltette magát az ülésen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.