Donald Trump: A csendes többség erősebb, mint valaha

Több mint három és fél hónap után ismét kampánygyűlést tartott szombat este az oklahomai Tulsában Donald Trump amerikai elnök, aki a novemberi elnökválasztáson újra ringbe száll, hogy ő maradhasson a Fehér Ház lakója.

Forrás: MTI2020. 06. 21. 8:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány közepette az elnök a csak részben megtelt BOK Centerben tartott beszédet, és arra panaszkodott, hogy a média elriasztotta az embereket a részvételtől. „A csendes többség erősebb, mint valaha” – jelentette ki hallgatósága előtt.

Trump lesöpörte azokat a bírálatokat, amelyek a helyszínválasztás miatt érték, mert Tuslában történt mintegy száz évvel ezelőtt az Egyesült Államok történetének legvéresebb faji vérengzése a város fekete lakossága ellen. Az áldozatok pontos száma máig nem ismert, és az elkövetőket sem vonták soha felelősségre. Trump beszédében bírálta azokat is, akik amiatt tüntetnek, mert szerintük az elnök nem mutat kellő együttérzést a fekete amerikaiak problémái iránt.

„Az eszement baloldali csürhe megpróbálja meggyalázni a történelmünket, megszentségteleníteni az emlékműveinket, gyönyörű emlékműveinket, le akarják dönteni a szobrainkat, és meg akarnak büntetni, üldöznek és ki akarnak oltani minden hangot, aki nem teljesíti követelésüket, hogy totális és abszolút ellenőrzést kaphassanak. Hát mi nem teljesítjük” – szögezte le az elnök.

Trump a felmérések alapján lemaradt a demokrata párti Joe Biden mögött, akivel minden valószínűség szerint szembe kell majd néznie a novemberi választáson. Bident a hivatalban lévő elnök a radikális baloldal bábjának nevezte. Biden élesen bírálta az elnököt amiatt, ahogyan a koronavírus-járványt kezeli, de Trump ezt Tulsában visszautasította.

„Ha ennyit tesztelünk, csak több esetre derül fény. Mondtam is az embereimnek, hogy vegyenek vissza egy kicsit a tesztelésből” – mondta Trump, ám a Fehér Ház nem sokkal később tisztázta, hogy az elnök viccelt, nem adott utasítást a tesztelések mérséklésére.

A gyűlés előtt a kampánystáb bejelentette, hogy hat tagja elkapta a koronavírust, de ők nem kerülhetnek kapcsolatba senkivel a tömegben. A résztvevők túlnyomó többsége nem viselt maszkot, miközben Oklahomában megemelkedett a fertőzések száma. Emiatt a helyi egészségügyi hatóságok is figyelmeztettek, hogy a résztvevők nagy kockázatnak teszik ki magukat. A Fehér Ház és a kampánystáb igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy maszk és kézfertőtlenítő is lesz a rendezvényen, ennek ellenére mindenkivel nyilatkozatot írattak alá arról, hogy nem perelhetik a kampánycsapatot, ha a rendezvényen elkapják a koronavírust.

„Önök harcosok! Köszönöm!” – buzdította hallgatóságát Donald Trump, hozzátéve: „Mi Abraham Lincoln és a törvényes rend pártja vagyunk.”

A BOK Centerben tartott rendezvényt követő kültéri eseményt nem sokkal a gyűlés kezdete előtt lemondta a kampánystáb. A csarnokon kívül tüntetők is megjelentek, és néhány antirasszista tiltakozó dulakodásba is keveredett Trump támogatóival.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.