Donald Trump: Az Egyesült Államok és Mexikó megállapodott a migrációról

Az Egyesült Államok és Mexikó megállapodott a migráció megfékezéséről, ezért a hétfőtől kilátásba helyezett vámok bevezetését az Egyesült Államok felfüggeszti – jelentette be helyi idő szerint péntek este Donald Trump amerikai elnök a Twitteren.

Forrás: MTI2019. 06. 08. 2:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mexikó beleegyezett, hogy erőteljes intézkedéseket hoz a Mexikón keresztül, a déli határunkhoz áramló migráció megfékezésére. Ennek célja az, hogy nagyban csökkentsük vagy megállítsuk az illegális bevándorlást Mexikóból az Egyesült Államokba” – írta a közösségi oldalon az amerikai elnök, aki tudatta, hogy a megállapodás részleteit a külügyminisztérium fogja hamarosan ismertetni.

A Washingtonban tárgyaló mexikói külügyminiszter pár perccel később szintén a Twitteren erősítette meg, hogy az Egyesült Államok nem vezet be hétfőn vámokat a Mexikóból érkező árukkal szemben.

A két ország nem sokkal később közös nyilatkozatot tett közzé, melyben Mexikó vállalja, hogy „példátlan” lépéseket tesz annak érdekében, hogy megfékezze az illegális migrációt, országszerte bevetik a nemzeti gárdát, különös tekintettel Mexikó déli határára, és a mexikói kormány „döntő” lépéseket tesz, hogy felszámolja az embercsempész-hálózatokat. A nyilatkozat szerint az Egyesült Államok a jövőben több menedékkérőt küld majd Mexikóba, hogy ott várják meg amerikai menedékkérelmük elbírálását. A két ország továbbá három hónapos megbeszéléseket kezd az illegális bevándorlás elleni további fellépésről.

A mexikói külügyminiszter úgy értékelte, hogy a megállapodás méltányosan kiegyensúlyozott.

Az amerikai elnök eredetileg hétfőig adott haladékot a latin-amerikai országnak, hogy megfékezze az országon át az Egyesült Államokba tartó migrációt, máskülönben hétfőtől vámot vet ki a Mexikóból az Egyesült Államokba irányuló exportra. Májusban 132 ezer embert tartóztattak fel az amerikai hatóságok az Egyesült Államok déli határán. Ilyen sokan 2006 óta nem próbáltak egyetlen hónap alatt bejutni az országba.

Trump azt helyezte kilátásba, hogy a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt. Ez mindkét ország gazdaságára nézve óriási következményekkel járna, miután az Egyesült Államok tavaly 378 milliárd dollár értékben importált árukat Mexikóból. Az import nagy részét a Mexikóban gyártott autók és alkatrészek teszik ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.