Donald Trump Baltimore városát és egyik demokrata párti kongresszusi képviselőjét bírálta

Belpolitikai vitát gerjesztett Donald Trump amerikai elnök azzal, hogy az elmúlt két napban több Twitter-bejegyzésben is keresetlen szavakkal bírálta Baltimore városát és egy, onnan való demokrata párti kongresszusi képviselőt.

Forrás: MTI2019. 07. 29. 7:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök „undort keltő, patkányokkal és rágcsálókkal fertőzött” városnegyedként írta le Baltimore azon városrészét, amelynek képviselője Elijah Cummings, a szövetségi képviselőház ellenőrzési bizottságának elnöke, Donald Trump egyik bírálója.

Trump szerint a városnegyed – amely Baltimore nyugati részén fekszik – „élhetetlen”. Trump rasszistának nevezi Cummingsot, és azt írja, hogy amennyiben ő „több időt töltene Baltimore-ban, talán segíthetne megtisztítani ezt a veszélyes és mocskos helyet”. Majd egy másik Twitter-bejegyzésben azt írta: „hová megy az a sok pénz? Mennyit loptak el belőle? Azonnal ki kell vizsgálni e korrupt felfordulást!”

Egyik bejegyzésében Trump közzétett egy megdöbbentő videót, amelyen két afroamerikai fiatal a nyílt utcán súlyosan bántalmaz egy – ruhájából ítélve muzulmán – férfit, ütlegeli, majd rugdossa őt a földön, majd kirabolja az eszméletlenül fekvő áldozatot. Trump hozzáfűzi, hogy Baltimore „erőszak sújtotta hely”, ahol a legnagyobb a gyilkosságok számra az országban.

Egy újabb bejegyzésben videót tett közzé a bírált városrészről. A videón szeméthegyekkel elborított utcák láthatóak. „A demokraták szerint ez egy csodálatos hely. Szeretik azt látni, hogy a fekete emberek ilyen mocsokban élnek” – írta a videó mellé.

A demokrata párti politikusok felháborodottan utasították vissza az elnök állításait, és mivel a bírált Elijah Cummings afroamerikai politikus, „rasszistának” bélyegezték Trumpot. Nancy Pelosi házelnök szintén Twitteren reagált. „Elijah Cummings az emberi jogok és a gazdasági igazságosság egyik bajnoka a kongresszusban és az országban, szeretett vezető Baltimore-ban, és megbecsülésnek örvendő kolléga. Valamennyien visszautasítjuk a rasszista támadásokat ellene” – fogalmazott a házelnök.

Republikánus politikusok védelmükbe vették az elnököt. Mick Mulvaney, a Fehér Ház kabinetfőnöke a CBS televízió vasárnapi heti politikai vitaműsorában úgy fogalmazott: megérti, hogy az elnök megjegyzéseit rasszistaként is érzékelhetik, szerinte Trump túlzásokba esve fogalmazott.

Maga Donald Trump vasárnap késő délután újabb mikroblog-bejegyzésben utasította vissza, hogy rasszista volna. „Nincs abban semmi fajgyűlölő, ha egyszerűen kimondjuk, amit többen úgyis tudnak, hogy Elijah Cummings rettenetes munkát végzett a választókörzetében élőkért, és magáért Baltimore-ért is” – fogalmazott.

Elijah Cummings a képviselőház ellenőrzési bizottságának elnöke. Az általa vezetett bizottság csütörtökön 23:16 arányban megszavazta, hogy beidézi képviselőházi meghallgatásra a Fehér Ház egyes tisztségviselőit, köztük az elnök lányát, Ivanka Trumpnak és a vejét, Jared Kushnert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.