Donald Trump: Irán nagyon nagy hibát követett el

A Fox televízió információi szerint csütörtökön délelőtt Donald Trump és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó részvételével a Fehér Házban válságtanácskozás kezdődött.

Forrás: MTI2019. 06. 20. 17:33
TRUMP, Donald
Washington, 2019. mrcius 25. Donald Trump amerikai elnk a sajt kpviselinek nyilatkozik a washingtoni Fehr Hzban 2019. mrcius 24-n, miutn a 2016-os amerikai vlasztsi folyamatba trtnt lltlagos orosz beavatkozst vizsgl, Robert Mueller vezette klnleges bizottsg nem tallt bizonytkot arra, hogy a Trump-kampny munkatrsai egyeztettek vagy sszejtszottak az oroszokkal. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán nagyon nagy hibát követett el – reagált Twitteren Donald Trump amerikai elnök arra, hogy Irán lelőtte az amerikai haditengerészet egyik felderítő drónját a Hormuzi-szoros felett.

A Fox televízió információi szerint csütörtökön délelőtt Donald Trump és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó részvételével a Fehér Házban válságtanácskozás kezdődött.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke újságíróknak kijelentette: az Egyesült Államoknak nem szabad „felelőtlenül” viselkednie az Iránnal növekvő feszültség légkörében. A házelnök hangsúlyozta: nem gondolja, hogy Donald Trump háborút akarna. Hozzátette, hogy az amerikai nép sem akar háborút.

„Országunkban senki sem éhezik újabb háborúra. Az országnak erősnek kell lennie és stratégiára van szüksége” – fogalmazott.

Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) először cáfolta, majd elismerte, hogy egy iráni rakéta csütörtökre virradóra lelőtte a drónt. Az amerikai álláspont szerint az incidens – a teheráni közléssel ellentétben – nem iráni, hanem nemzetközi légtérben történt.

Az iráni állami hírügynökség szerint az iráni Forradalmi Gárda semmisítette meg a Global Hawk típusú amerikai drónt.

Az Egyesült Államok és Irán között az Ománi-öbölben a múlt héten történt incidens óta erősödött a feszültség. Akkor két tankerhajót ért támadás, és Washington szerint ezért Teheránt terheli a felelősség.

Donald Trump elnök ugyanakkor kedden egy lapinterjúban kicsinyíteni igyekezett az incidens jelentőségét és egyben a térség stratégiai fontosságát az Egyesült Államok számára. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az amerikai kormányzat milyen körülmények között folyamodna katonai erőhöz Irán ellen, Trump akkor azt válaszolta, hogy akkor tenne így, ha atomfegyverekről lenne szó. „Minden más esetre meghagyom a kérdőjelet” – fogalmazott.

Az Egyesült Államok iráni különmegbízottja, Stephen Biegun szerdán este indult közel-keleti és európai körútra, és csütörtökön már Szaúd-Arábiában tárgyal. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Biegun mindenütt tárgyal „a térségben tapasztalható iráni agresszió” kérdéséről is.

Az amerikai drónt „ostoba” emberi hiba miatt lőtték le

Az amerikai drónt „ostoba” emberi hiba miatt lőtték le nemzetközi vizek felett – jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában újságíróknak.

Donald Trump Justin Trudeau kanadai kormányfőt fogadva tájékoztatta az újságírókat. Megismételte azt, amit csütörtök reggel közzétett Twitter-üzenetében fogalmazott meg: a drón lelövésével Irán nagyon nagy hibát követett el. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon ezek után Washington csapást mér-e Iránra, azt válaszolta: „majd nemsokára meglátják”.

Az elnök leszögezte, hogy a drón „egyértelműen” nemzetközi légtérben mozgott, szemben Irán állításával. Mint mondta: a repülőgép fegyvertelen volt és nem volt rajta ember. „Ha ember lett volna a drónon, és úgy lövik le, akkor nagyon más lenne a helyzet” – fogalmazott.

Trump mindazonáltal úgy vélekedett, hogy emberi tévedés okozta az incidenst. Szerinte valaki „a saját szakállára, ostobán döntött”, mint fogalmazott, „egy tábornok, vagy valaki” tévedésből lövette le a drónt. „Nehezen hiszem, hogy szándékosan történt” – mondta és „őrült lépésnek” nevezte. Arra a kérdésre, hogy változatlanul készen áll-e a tárgyalásokra Teheránnal, az elnök azt röviden csak annyit mondott: „várjuk meg, hogy mi fog történni”. Hozzáfűzte, hogy erről nem is akar többet mondani.

Donald Trump a kanadai kormányfőt fogadva tájékoztatta a sajtót
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Cáfolta, hogy egyes, héjaként számon tartott tanácsadói vagy kormányának tagjai háborúra ösztökélnék őt. „A kampányomban azt ígértem, hogy kivonulunk a véget nem érő háborúkból, és ki is akarok vonulni” – utalt a szíriai konfliktusra és az afganisztáni háborúra, érzékeltetve egyúttal azt is, hogy általában ellene van annak, hogy Washington háborúkba bonyolódjék.

Közben a védelmi minisztériumban videokonferenciát tartott Joseph Guastella altábornagy, az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága légierejének parancsnoka. A katari Al-Udeid légitámaszpontról nyilatkozó altábornagy közölte: a drón az iráni légtértől 34 kilométernyire repült, és soha nem is lépett be az iráni légtérbe. Lelövésének pillanatában nagy magasságban volt, és nemzetközi vizekre zuhant – mondta Guastella.

Hangsúlyozta: az a teheráni állítás, miszerint a gép megsértette volna az iráni légteret, „határozottan hamis”.

A Pentagon Trump rövid sajtótájékoztatója után nyilvánosságra hozott egy videót, amely a drón lelövéséről készült, és amelyen a zuhanó repülőgép húzta füstcsík látható.

Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője újságíróknak kifejtette: a Pentagonnak nagyon vékony jégen kell egyensúlyoznia, hiszen egyidejűleg kell összpontosítania a védelemre és az elrettentésre, valamint kizárnia az Irán-ellenes retorikát a magas szintű belső egyeztetésekből. Dunford hangsúlyozta: az Iránnak adandó válasz politikai kérdés.

Kuba és Szaúd-Arábia sem tesz meg mindent az emberkereskedelem ellen

Kuba és Szaúd-Arábia sem tesz meg mindent az emberkereskedelem ellen – áll az amerikai külügyminisztérium szokásos éves jelentésében, amely az idén e két országot is rátette a „feketelistára”.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön reggel sajtótájékoztatón mutatta be az emberkereskedelemről szóló jelentést.

A tárcavezető bírálta Szaúd-Arábiát – amely Washington egyik legszorosabb szövetségese a térségben -, mert az országban széles körben megsértik a külföldi vendégmunkások jogait. Kubát az orvosai külföldre küldése miatt vádolta meg emberkereskedelemmel.

A külügyi jelentésben Oroszország, Kína, Észak-Korea és Venezuela is szerepelnek, mint olyan országok, amelyek nem harcolnak eléggé az emberkereskedelem ellen.

„Ha valaki nem száll szembe az emberkereskedelemmel, akkor az Egyesült Államok vele száll szembe” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Pompeo. Közölte egyúttal, hogy az amerikai kormányzat tavaly 22 ország ellen hozott intézkedést, mert nem küzdött eléggé az emberkereskedelem ellen.

Washington szankciókkal sújthatja, vagy megvonhatja a nemzetközi szervezetekben nyújtott támogatását azoktól az országoktól, amelyek szerepelnek az emberkereskedelem miatt kárhoztatható államok listáján.

Az amerikai diplomácia vezetőjének sajtótájékoztatóján részt vett Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya és tanácsadója.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.