Donald Trump: Lelőttek egy iráni drónt a Hormuzi-szorosban

A Boxer nevű amerikai hadihajó lelőtt a Hormuzi-szorosban egy iráni drónt, amely 900 méterre megközelítve veszélyeztette a hajót és legénységét – közölte Donald Trump amerikai elnök csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 07. 18. 23:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trump szerint a hajó védelmi intézkedésként semmisítette meg a drónt, miután a pilóta nélküli repülőeszköz figyelmen kívül hagyta a többszöri figyelmeztetést, hogy forduljon vissza.

„Ez Irán legújabb ellenséges és provokatív cselekedete a sokból, amelyeket a nemzetközi vizeken haladó hajók ellen követ el” – hangoztatta Trump.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok fenntartja a jogot személyzete, létesítményei és érdekei védelmére. Az amerikai elnök egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el Iránnak a hajózás szabadsága és a globális gazdaság megzavarására irányuló próbálkozását a stratégiai jelentőségű tengeri kereskedelmi útvonalon.

Júniusban az iráni légvédelem lelőtt egy amerikai drónt, és azt állította, hogy a pilóta nélküli repülőgép iráni légtérbe hatolt be. Ezzel szemben az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveletekért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy a drónt a Hormuzi-szoros fölött nemzetközi légtérben lőtték le.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön egyébként újabb büntetőintézkedésekkel sújtotta Iránt. Ezúttal Irán nukleáris programjához köthető iráni, kínai és belga illetőségű öt természetes és hét jogi személy került szankciós listára. Steve Mnuchin pénzügyminiszter szerint ez a hálózat segítette Iránt abban, hogy „kulcsfontosságú anyagokhoz jusson nukleáris programjához és támogatta a rezsim rosszindulatú törekvéseit”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.