Donald Trump nem zár ki egy új szerződést az INF felmondása után

Az amerikai elnök nem zárja ki azt, hogy az Egyesült Államok egy új szerződés megkötéséről tárgyaljon Oroszországgal, illetve Kínával és más országokkal a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) orosz-amerikai szerződés felmondása után.

Forrás: MTI2019. 02. 06. 9:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni kongresszusban az unió állapotáról kedd este elmondott évértékelő beszédében megismételte, hogy Oroszország többször megsértette az INF-szerződés előírásait, és az Egyesült Államok ezért lép ki a megállapodásból.

„Tényleg nincs más választásunk. Talán tárgyalhatunk egy másfajta megállapodásról, Kína és mások bevonásával, talán nem, és ebben az esetben másoknál sokkal többet fogunk költeni (ilyen fegyverzetekre) vagy fejleszteni ” – fogalmazott az amerikai elnök. Közölte azt is, hogy a haderő megerősítésének keretében az Egyesült Államok a legkorszerűbb rakétavédelmi rendszert fejleszti ki. Trump kiemelte, elnöksége alatt nem fognak bocsánatot kérni azért, hogy előtérbe helyezik az amerikai érdekeket.

Az Egyesült Államok a minap felfüggesztette részvételét az INF-szerződésben, arra hivatkozva, hogy Oroszország megsérti az egyezményt. Moszkva ezt tagadja, és hasonló vádakat fogalmaz meg Washington címére. Az amerikai bejelentésre reagálva Oroszország szintén felfüggesztette az INF-szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítését, Vlagyimir Putyin orosz elnök új fegyverek fejlesztésére adott utasítást, válaszul az amerikai lépésre.

Trump évértékelő beszédében közölte azt is, hogy az Egyesült Államok 2019-től amerikai űrhajósok újra amerikai gyártmányú űrhajókkal fognak repülni.

Az űrsiklóprogram befejezése, 2011 óta az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA orosz űrhajókkal juttatta el asztronautáit a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A NASA és az orosz állami űripari vállalat, a Roszkoszmosz között megkötött szerződés azonban az idei év végén lejár.

Jelenleg több amerikai cég fejleszt emberek szállítására is alkalmas űrhajókat. Augusztusban várható a Boeing űrkapszulájának, a CST-100 Starlinernek az indítása emberekkel a fedélzetén. Az űrhajót Atlas V-ös hordozórakéta állítja Föld körüli pályára. Konkurense a SpaceX űrkutatási vállalat Crew Dragon űrhajója, amelyet egy Falcon-9-es hordozórakéta juttat az űrbe. A Crew Dragont június-júliusban bocsátják fel űrhajósokkal a fedélzetén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.