Donald Trump szankciókkal sújtja Iránt

A háború kivételével minden más opciót megvizsgál az amerikai elnök Irán szankcionálására a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásra adandó válaszként. Donald Trump és a rijádi vezetés ugyanis néhány rakétaroncs bemutatása után bizonyítottnak látja Teherán felelősségét.

Mártonffy Attila
2019. 09. 20. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos lehetőség áll rendelkezésre háború indításán kívül is Irán megbüntetésére – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szerdán, miután Szaúd-­Arábiában bemutatták az olajfinomítók elleni támadás helyszínén talált rakéta- és drónroncsokat. Ezek Rijád szerint azt bizonyítják, hogy Teherán keze van a „háborús cselekményben”.

Egyúttal Trump a Reuters szerint utasította pénzügyminisztériumát, hogy jelentős mértékben szigorítsa az Irán elleni, egyelőre nem részletezett szankciókat. Teherán változatlanul tagadja, hogy része lenne az incidensben, amelyet a jemeni húszi lázadók vállaltak magukra. Egyúttal közölték, olyan új – mind hagyományos, mind sugárhajtóműves – drónjaik vannak, amelyek messze behatolhatnak Szaúd-Arábiába, s a Rijád szövetségesének számító Egyesült Arab Emírségekben is csapást mérhetnek többtucatnyi célpontra.

Az, hogy iráni cirkálórakétákat használtak a Saudi Aramco finomítói ellen, nem bombahír, ugyanis ez már a támadás utáni első szemléből kiderült, tehát jóval a roncsok nyilvános bemutatása előtt – nyilatkozta Viktor Murahovszkij katonai szakértő. Az is köztudott, hogy Irán a felhasznált típust az orosz KH–55-ös manőverező robotrepülőgép alapján fejlesztette ki, amelyet Ukrajnától vásárolt a kétezres évek elején.

Rijád azzal utasította vissza a húszik beismerő állítását, hogy a lázadók képtelenek Jemen területéről végrehajtani ilyen támadást. A szakértő szerint azonban nyílt titok, hogy Irán hadi eszközöket szállít szövetségeseinek – mint ahogy a nyugati hatalmak az ő szövetségeseiknek –, s ezek között minden bizonnyal rakéták is voltak. Ezeket a nagy hatótávolságú cirkálórakétákat pedig nem nehéz kezelni, így a húsziknak nem volt szükségük iráni segítségre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.