Donald Trump: Szélsőbaloldaliak szítják az erőszakot

Forrás: MTI2020. 09. 01. 9:11
US President Trump gives a press conference
epa08638060 US President Donald J. Trump speaks during a news conference in the James S. Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, DC, USA, 31 August 2020. EPA/Al Drago Fotó: Al Drago Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyes amerikai városokban uralkodó erőszakot a rendőrség szerepét kicsinyítő szélsőbaloldali politikusok szítják – jelentette ki Donald Trump elnök a Fehér Házban tartott hétfő esti sajtókonferenciáján.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: demokrata párti kihívója, Joe Biden „erkölcsi támogatást” nyújtott az erőszakba torkolló tüntetéseken felbukkanó vandáloknak.

Korábban Trump a Twitteren azt írta, hogy Biden „sokkal inkább a rendőrséget” okolja az erőszakért ahelyett, hogy az „anarchistákat, agitátorokat, fosztogatókat” tenné felelőssé. Az elnök Joe Biden pittsburghi beszédére reagált, amelyben a demokraták elnökjelöltje Trumpot vádolta meg erőszak szításával.

A sajtókonferencián Trump elmondta: eddig több mint 200 erőszakos tüntetőt tartóztattak le különböző városokban, a belbiztonsági minisztérium és az igazságügyi tárca pedig közös központokat állít fel – az elnök megfogalmazásában – „baloldali civil zavargások” kivizsgálására. Név szerint bírálta a szövetségi főváros, Washington polgármesterét, a demokrata párti Muriel Bowsert, mert múlt csütörtökön, a republikánusok elnökjelölt-állító konvenciója után tüntetők zaklatták a rendezvényről távozó politikusokat.

Fotó: MTI/EPA

Az elnök utalt az oregoni Portlandben vasárnapra virradóra kitört véres összecsapásokra is, amelyek során a Black Lives Matter (A fekete életek is számítanak) mozgalom aktivistái összecsaptak az őt támogatók városba érkező csoportjával, és egy ember meghalt. Leszögezte: az őt támogatók békésen demonstráltak.

Megerősítette, hogy kedden a wisconsini Kenosha városba látogat, ahol a múlt héten egy rendőr intézkedés közben hátba lőtte a 29 éves afroamerikai Jacob Blake-et, majd két nappal később egy Illinois-ból érkezett tinédzser agyonlőtt két embert a Blake miatti tüntetésen. Wisconsin demokrata párti kormányzója, Tony Evers arra szólította fel Trumpot, hogy ne utazzon Kenoshába, de az elnök ezt elhárította. Mint mondta: a rend azért is állt helyre a városban, mert szövetségi rendfenntartó erők érkeztek a helyiek segítségére. Elmondta azt is, hogy tervei ellenére azért nem keresi fel Jacob Blake családtagjait, mert ők ragaszkodtak ahhoz, hogy csakis ügyvéd jelenlétében találkozzanak vele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.