Donald Trump szerint négy héten belül aláírják Kínával a kereskedelmi megállapodást

Donald Trump amerikai elnök a Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettessel tartott csütörtök délutáni megbeszélése után kijelentette: négy héten belül aláírják Kínával a kereskedelemi megállapodást.

Forrás: MTI2019. 04. 05. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva történelminek minősítette a még meg sem kötött egyezményt, bár úgy fogalmazott: „hősies és történelmi lesz, ha megkötjük”. Trump nem jelentette be, hogy csúcstalálkozóra készülne Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Donald Trump optimista hangot ütött meg, de megjegyzéseiből elemzők arra következtetnek: a megállapodást akár április végére sem sikerülhet tető alá hozni. Miközben ugyanis az elnök négyhetes határidőről beszélt, hangsúlyozta azt is: „majd meglátjuk, mi történik”.

Az amerikai tárgyalóküldöttség vezetője, Robert Lighthizer csütörtökön úgy fogalmazott: lényeges kérdésekben még mindig nem sikerült megállapodni. Így például nincs egyetértés a pótvámok, a technológiai transzferek kínai kikényszerítésének gyakorlata, a csúcstechnológiai cégek állami támogatása, a szerzői jogok tiszteletben tartása ügyeiben, és változatlanul nyitott kérdés, hogyan ellenőrizzék a majdani megállapodásban megfogalmazott kötelezettségek betartását. Lighthizer azonban kiemelte azt is: „sokkal gyorsabb előrehaladást értünk el, mint azt a kezdetekkor gondoltuk”.

Az amerikai elnök csütörtökön délelőtt – még mielőtt a Fehér Házban fogadta Liut – azt mondta: ha nem lesz „nagyszerű” a megállapodás, nem fogja aláírni. De pillanatnyilag remekül haladnak a tárgyalások. Nagyon bonyolult, de nagyszerű megállapodásról van szó – tette hozzá.

Az amerikai-kínai tárgyalások pénteken is folytatódnak, és eredeti terveivel ellentétben Liu Ho sem utazik haza, hanem jelen lesz a tárgyalásokon.

Washington és Peking hónapok óta áll az elemzők által kereskedelmi háborúnak is minősített vitában egymással. Az Egyesült Államok a kínai gazdasági és kereskedelmi gyakorlat gyökeres megváltoztatását, Kína pedig a termékeire kivetett amerikai vámok eltörlését akarja elérni. Jó szándéka jeleként a kínai kormány hétfőn bejelentette: továbbra is fenntartja a gépjárművekre kivetett különadók felfüggesztését. A 25 százalékos különadó bevezetését decemberben függesztették fel három hónapos időtartamra, hogy így is enyhítsék a tárgyalások légkörét.

Kína engedményt látszik tenni azzal is, hogy pillanatnyilag megnövelte az amerikai mezőgazdasági termékek, köztük a szója importját.

A kínai elnök az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások gyors lezárást sürgeti

Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások gyors lezárását sürgette Hszi Csin-ping kínai elnök Donald Trump amerikai elnöknek eljuttatott üzenetében – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség pénteken.

A kereskedelmi tárgyalások kilencedik fordulójára Washingtonba érkező kínai delegáció vezetője, Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes csütörtökön Donald Trumppal tárgyalt, amikor átadta neki a kínai elnök üzenetét. Hszi szerint az elmúlt időszakban a két ország tárgyalófelei jelentős előrelépést értek el a kereskedelmi megállapodás tartalmát illető egyeztetéseken, éppen ezért reméli, hogy a küldöttségek a kölcsönös tisztelet talaján, egymás érdekeit és szempontjait figyelembe véve, minél előbb le tudják majd zárni a tárgyalásokat.

Liu Ho eredményesnek nevezte a Washingtonban zajló megbeszélések első két napját, hangsúlyozva, hogy mind a megállapodás szövegezését, mind pedig egyéb fontos kérdéseket tekintve sikerült közös nevezőre jutniuk a feleknek. Úgy fogalmazott: igyekeznek minél előbb lezárni a tárgyalásokat a két ország kapcsolatainak „egészséges és kiegyensúlyozott” fejlődésének érdekében.

A tárgyalásokat Trump elnök is bizakodóan értékelte, és elmondta: akár négy héten belül aláírhatják a megállapodást Kínával. A Hszinhua beszámolója szerint az amerikai elnök külön köszönetet mondott Hszi Csin-pingnek azért, amiért Washington korábbi kérésének eleget téve, május 1-jétől Kína szigorúbb felügyelet alá vonja a fentanil nevű fájdalomcsillapító szert Kínában. Az amerikaiak korábban rendszeresen bírálták Pekinget a fentanillal kapcsolatban, úgy vélték ugyanis, hogy a Kínából érkező import súlyosbítja az Egyesült Államokban az ópiátfüggőség okozta krízishelyzetet, melynek eddig több ezren váltak az áldozatává. A szigorításról szóló döntést a hét elején jelentették be Kínában, napokkal a kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója előtt.

Az amerikai tárgyalóküldöttség vezetője, Robert Lighthizer kevésbé derűlátóan nyilatkozott csütörtökön, amikor elmondta: lényeges kérdésekben – egyebek mellett a pótvámok, a kikényszerített technológiai transzferek kínai gyakorlata, a csúcstechnológiai cégek állami támogatása és a szellemi tulajdon tiszteletben tartása – még mindig nem sikerült megállapodni. Az amerikai kereskedelmi főképviselő azonban hangsúlyozta: sokkal gyorsabb előrehaladást értek el, mint amire eredetileg számítottak.

Az amerikai-kínai tárgyalások pénteken is folytatódnak, Liu Ho pedig a korábbi tervekkel ellentétben tovább marad Washingtonban, hogy részt vehessen az egyeztetéseken.

A fentanillal kapcsolatban hozott döntésen túl a kínai kormány más módokon is igyekezett enyhíteni a tárgyalások légkörét. A hét elején például bejelentették: továbbra is fenntartják a gépjárművekre kivetett különadók felfüggesztését. Peking ezen kívül megnövelte az amerikai mezőgazdasági termékek, köztük a szója importját. Trump elnök egyik fő problémája az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatokat illetően ugyanis a két ország közti jelentős kereskedelmi deficit, vagyis, hogy az Egyesült Államokba érkező kínai import értéke jóval meghaladja a Kínába exportált amerikai áruk értékét.

Újabb demokrata párti politikus jelentette be indulását a 2020-as elnökválasztáson

Az ohiói Tim Ryan képviselő személyében újabb demokrata párti politikus jelentette be helyi idő szerint csütörtökön, hogy versenybe száll a párt elnökjelöltségéért. Ryan a honlapján közzétett közleményben tudatta szándékát. Mint fogalmazott, azért indul, mert úgy látja, az amerikai álom „sok amerikai kezéből kicsúszott” az elmúlt húsz évben. Mindezért „a kudarcot vallott vezetőket” okolta, akik a középosztálynak „hamis ígéreteket” tettek. Az Egyesült Államokban viszonylag ismeretlen politikus kis történettel érzékeltette, miért érzi fontosnak, hogy induljon az elnökjelöltségért: „Amikor tavaly hálaadás ünnepe előtt bezárták a General Motors helyi üzemét, a lányom, aki a barátját vigasztalta, mert az apja munka nélkül maradt, könnyes szemmel így fordult hozzám: valamit tenned kell! Ezért indulok az elnökségért. Itt az ideje, hogy tegyünk valamit” – írta.

Közleményében azt állította: számára a munkahelyteremtés, az egészségügy, az oktatás és a veteránok helyzetének javítása a legfontosabb, ezért ezek a témák szerepelnek majd kampánya középpontjában.

Az amerikai sajtóban „a rozsdaövezet jelöltjének” elnevezett Tim Ryan nem az utolsó jelentkező a Demokrata Párt már amúgy is népes elnökjelölt-aspiráns táborában. Megnyilvánulásaik alapján várhatóan ringbe száll még Joe Biden volt alelnök, Michael Bennet coloradói szenátor, Seth Moulton, massachusettsi képviselő. Stacey Abrams, aki Georgiában alulmaradt a kormányzóválasztáson, csütörtökön a The Wall Street Journal című lapnak nyilatkozva érzékeltette: ő is fontolgatja, hogy induljon az elnökjelöltségért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.