Donald Trump végleg letette a fegyvert

A leköszönő elnök hivatalosan többé nem kérdőjelezi meg Joe Biden győzelmét, a Capitolium lerohanását pedig elítélte.

2021. 01. 08. 15:30
U.S. President Donald Trump departs on travel to West Point, New York from the South Lawn at the White House in Washington
U.S. President Donald Trump waves as he departs on travel to West Point, New York from the South Lawn at the White House in Washington, U.S., December 12, 2020. REUTERS/Cheriss May - RC2TLK9O17VZ Fotó: Cheriss May
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét órás Twitter-letiltásának lejártát követően Donald Trump leköszönő elnök egy videoüzenetet tett közzé, amelyben elismerte, hogy a 2020-as választásoknak hivatalosan is vége van, és éles kritikát fogalmazott meg a szerdán a Capitoliumot megostromló tömeggel szemben:

– Azzal szeretném kezdeni, hogy reagálok az Egyesült Államok Capitoliumát érő szörnyűséges támadásra. Minden amerikaihoz hasonlóan engem is felháborít az erőszak, törvénytelenség és a zavargás. Azonnal kivezényeltem a Nemzeti Gárdát és a szövetségi bűnüldöző szerveket, hogy biztosítsák az épületet, és dobják ki a betolakodókat

– fogalmazott az elnök. A kevesebb mint háromperces videóüzenetében elmondta azt is:

– Amerika mindig is a törvény és a rend országa volt, és az is marad. Azok a demonstrálók pedig, akik betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, meggyalázták az amerikai demokrácia székhelyét.

Hozzáfűzte azt is: azok, akik részt vettek az erőszakos tettekben és rongálásokban, azok nem az Egyesült Államokat képviselték, akik pedig megszegték törvényt, azok megfizetnek.

A leköszönő elnök kitért a tavaly novemberi elnökválasztásra, illetve annak mostanáig vitatott eredményére is, ezúttal azonban nem hozta szóba a rendszerszintű csalásokkal kapcsolatos korábbi állításait.

– A kampányom során minden lehetséges jogi utat végigjártunk a választási eredmények megvitatására. Az egyetlen célom a voksolás integritásának biztosítása volt, az amerikai demokrácia megvédéséért harcoltam. Továbbra is hiszem, hogy meg kell reformálnunk a választási törvényeinket, hogy helyreállítsuk a bizalmat (...) a kongresszus azonban hitelesítette az eredményeket

– magyarázta Trump. Hozzáfűzte: az új kormány január 20-án leteszi a hivatali esküt. – Most arra koncentrálok, hogy biztosítsam a hatalom zökkenőmentes és rendezett átmenetét. Ez gyógyulást, megbékélést követel – fogalmazott a leköszönő elnök.

Beszélt arról is, hogy kihívásokkal teli időszak volt az előző éve, amely során a járvány milliókat kényszerített otthonmaradásra, miközben kárt okozott a gazdaságnak, és számtalan életet követelt. A világjárvány legyőzéséhez és a világ legkiválóbb gazdaságának újjáépítéséhez azonban együtt kell dolgozni. Új hangsúlyt kell helyezni a patriotizmusra, a hitre, a jótékonykodásra, valamint a közösség és a család polgári értékeire.

– Országunk polgárainak üzenem, hogy

életre szóló megtiszteltetés volt elnökként szolgálni őket. Nagyszerű támogatóimnak pedig azt üzenem: tudom, hogy csalódottak, de szeretném, ha tudnák, hogy hihetetlen utazásunk csak most kezdődik. Köszönöm, Isten áldja önöket, Isten áldja Amerikát!

– fejezte be beszédét a leköszönő elnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.