Donald Tusk Jourová nyomában: az EPP-elnök is jogállamisági kritériumokat akar

Tusk újra élesen szembemegy a néppártban jelenleg felfüggesztett tagságú Fidesz elképzeléseivel.

2020. 07. 16. 17:44
TUSK, Donald
Brüsszel, 2019. május 29. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcsértekezletének végén 2019. május 28-án, két nappal az európai parlamenti választások után. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forrnak az indulatok a pénteken kezdődő EU-csúcstalálkozó előtt: Brüsszelben az állam- és kormányfők mintegy kétezermilliárd euró sorsáról kell hogy döntsenek. A kétnaposra tervezett csúcstalálkozó központi kérdése a 2021–27-es, több mint ezermilliárd eurós büdzsé, illetve a vírusválság nyomán létrehozott 750 milliárd eurós helyreállítási alap. Magyar szempontból fajsúlyos kérdés, hogy konszenzus születik-e arról: kössék erős jogállamisági kritériumokhoz a források kifizetését? Nem meglepő, hogy liberális és baloldalon gyakorlatilag évek óta küzdenek az átpolitizált vita eldöntésén.

Órákkal ezelőtt Věra Jourová liberális bizottsági alelnök beszélt arról, hogy

a magyar Országgyűlés e heti döntésére fittyet hányva, továbbra is ragaszkodnak a jogállamisági normák uniós kifizetésekkor való visszaköszönéséhez.

Nemrég Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke is ebbe a sorba állt be: terjedelmes Facebook-bejegyzésben értekezett arról, hogy a néppárthoz tartozó kormány- és államfőknek holnap bizony az EU alapértékei, illetve a médiaszabadság, jogállamiság mellett kell dönteniük. – Alkudozhatnak az alapok méretéről és a segítség mikéntjéről, de az alapvető értékeinkből nem szabad engedni – írta, hozzátéve: az EPP-nek nem szabad hagynia, hogy a vita nyertesei a szolidaritást nap mint nap elpusztító erők legyenek. „Nem vagyok naiv, de ismerem a határt a pragmatizmus és a cinizmus között” – húzta alá.

Donald Tusk üzenete tehát ismét élesen szembe megy a néppártban jelenleg felfüggesztett tagságú Fidesz–KDNP elképzeléseivel. Orbán Viktor ugyanis egy olyan mandátummal érkezik pénteken Brüsszelbe, amely kifejezetten tiltja, hogy az EU a jövőben a hetes uniós cikkely szerinti eljárás, valamint a jogállamiság fogalma mögé bújva csonkíthasson meg bizonyos forrásokat.

Bizonyára az EPP-n belül is akadnak majd olyanok, akik a pénzekkel kapcsolatosan sem értenek egyet a jogállamiság felemlegetésével. Nemrég lapunknak adott interjújában François-Xavier Bellamy, az EPP uniós parlamenti delegációjában helyet foglaló francia Köztársaságiak vezetője beszélt arról: gyengíti a néppártot, hogy az hagyja, a jogállamisággal kapcsolatban ma szinte csak Magyarországról essen szó az uniós vitákban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.