Donald Tusk kezében a néppárt irányvonala

Óvatosan bizakodó a Fidesz-KDNP az Európai Néppárt elnökének szerdán megválasztott Donald Tuskkal kapcsolatban. Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője lapunknak a jobbközép pártcsalád zágrábi kongresszusán elmondta: a volt lengyel miniszterelnök várhatóan Európa sorskérdéseivel foglalkozik majd belső viták helyett.

Tóth Loretta (Zágráb)
2019. 11. 21. 11:48
European Council President Donald Tusk speaks during the EPP congress in Arena Zagreb hall in Zagreb
A volt lengyel miniszterelnök harcolni akar a parlamentben Fotó: Antonio Bronic Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásoknak megfelelően az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács december 1-jén leköszönő elnökét, Donald Tuskot választották meg tegnap az Európai Néppárt új elnökének a jobbközép európai pártcsalád zágrábi kongresszusán. A tisztségre egyébként a – lengyel ellenzéki Polgári Platform által felterjesztett – korábbi lengyel miniszterelnök volt az egyetlen jelölt, a francia Joseph Daul utódját megválasztó szavazás tehát inkább csak formalitás volt. Donald Tusk köszönőbeszédében az Angela Merkel által a migrációs válságban magára vállalt fontos szerepet méltatta azokkal szemben, akik kerítéseket húztak fel és bevándorlásellenes plakátokkal kampányoltak, egyúttal köszönetet mondott, amiért a párt történetének első Közép-Európából érkező vezetője lehet.

Angela Merkel a kongresszuson felszólalva hangsúlyozta: „Korunk nehéz kihívásaira a kontinens legerősebb pártcsaládjaként csak akkor tudunk megfelelő válaszokat adni, ha továbbra is összetartunk, és megvédjük értékeinket.” Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság hamarosan hivatalba lépő elnöke beszédében ismét kiállt az európai életforma védelmére létrehozott biztosi portfólió fontossága mellett. Megismételte sokat hangoztatott nézetét, miszerint a lisszaboni szerződésben megnevezett közös értékek jelentik az európai életmódot, és ezt az életmódot külső és belső támadások ellen is meg kell védeni.

Noha az EPP vezetése mindenáron szerette volna elkerülni, hogy a Fidesz néppárti tagságának ügye elvonja a figyelmet a pártcsalád tisztújításáról (az elnök mellett megválasztották az EPP főtitkárát, kincstárnokát és tíz alelnökét is), ezért a kongresszuson még csak napirendre sem tűzték a kérdés megtárgyalását, a sajtó érdeklődése egyértelműen a magyar kormánypárt és a néppárt jövőjére irányult. Először Andrej Plenković horvát miniszterelnök volt kénytelen magára vállalni a hangulatcsillapító szerepet: újságírói kérdésre elmondta, hogy az Európai Tanács volt elnöke, Herman Van Rompuy által vezetett háromtagú Bölcsek tanácsa dolgozik a jelentésén, amellyel „nagyon hamarosan” elkészülnek, és ezt követően tud a pártcsalád döntést hozni.

A volt lengyel miniszterelnök harcolni akar a parlamentben
Fotó: Reuters

Zágrábban azonban a Magyar Nemzetnek több, egymástól független néppárti forrás is arról számolt be, hogy – miközben a magyar liberális sajtó a Fidesz néppártból való eltávolítását vizionálja – az érintetteknek egyáltalán nem sürgős, hogy rendezzék a tavasz óta húzódó ügyet, amelynek rendezését előzetesen a májusi európai parlamenti választások utánra ígérték. Mindenkinek megfelel a jelenlegi helyzet fenntartása, fogalmazott egyik forrásunk, aki arra is utalt: a bölcsek valószínűsíthetően januárban állnak elő jelentésükkel, így a jobbközép pártcsalád január közepén esedékes választmányi ülésén már napirendre kerülhet az ügy, ha pont nem is kerül a végére. Másik forrásunk arra emlékeztetett: ez a gyakorlat nem precedens nélküli az európai politikában. Az európai szocialisták (PES) képviselőcsoportja például Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök pártjával (SMER) tartottak fenn hasonló viszonyt, a szociáldemokrata szlovák párt felfüggesztett státusát pedig végül két év után szüntették meg.

A március óta felfüggesztett néppárti tagsággal működő Fidesz egyébként részt sem vett a zágrábi kongresszuson, a KDNP ugyanakkor a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által vezetett hatfős delegációval képviseltette magát. Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője mindenesetre lapunknak a helyszínen azt mondta: a kongresszus jelentősége leginkább technikai, nem születnek nagy döntések, azonban sajnos azt látjuk a napirendre került témák alapján, hogy keveset foglalkozunk a néppárt valódi értékeivel és a pártcsalád előtt álló kihívásokkal. A politikus hozzátette: a KDNP bizakodó is az új elnökség miatt, amelynek iránya várhatóan erősíti a jobboldali politizálást, illetve Európa sorskérdéseivel foglalkozik majd belső viták helyett. Hangsúlyozta: magyar részről üdvözlendő, hogy a visegrádi országokból került ki az EPP új elnöke. – Óvatos bizakodással állunk Donald Tusk személyéhez, aki remélhetőleg ki fog állni a keresztény értékek védelme mellett.

Gesztus a Nyugat-Balkánnak

A házigazda Horvátország elmúlt években elért eredményeinek méltatása és a tisztújítás mellett egy sor dokumentum elfogadása is napirenden van az Európai Néppárt zágrábi kongresszusán: mások mellett rögzítik a klímaváltozás elleni fellépés fontosságát és legsürgetőbb ellenintézkedéseit, valamint az Európai Unió bővítésével, illetve a nyugat-balkáni országok csatlakozásával kapcsolatos álláspontjukat. Utóbbiban Emmanuel Macron francia elnöknek a bővítésre adott vétójára utalva nyomatékosítják: stratégiai hiba az Európai Tanács részéről, hogy néhány tagállam nyomására megakadályozta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával és Észak-Macedóniával.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.