Döntésképtelenül vergődik a párizsi kormány

Továbbra sem kizárt, hogy jövő januárban az egész voksolást meg kell ismételni.

2020. 05. 21. 14:52
First round of mayoral elections during COVID-19 outbreak in Paris
HEALTH-CORONAVIRUS/FRANCE-ELECTION Fotó: REUTERS/Gonzalo Fuentes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár már június végén megtarthatják Franciaországban a márciusban megkezdett, de a koronavírus-járvány miatt kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet következtében elhalasztott önkormányzati választások második fordulóját. Legalábbis erről számolt be a minap Édouard Philippe miniszterelnök, aki ugyanakkor azt is hozzátette: továbbra sem kizárt, hogy jövő januárban az egész voksolást meg kell ismételni. Nagy nyomás nehezedik a kormányra, ugyanis ha július 1-jéig nem kerül sor a helyhatósági választások második fordulójára, akkor – a törvények értelmében – az elsőnek az eredményeit törölni kellene azokban a városokban, ahol márciusban egyetlen jelölt sem tudta megszerezni az abszolút többséget. Ez ötezer települést érint, harmincezer további helyen ugyanis már az első fordulóban lezárult a voksolás. Mindenesetre olyan nagyvárosokban, mint Párizs, Marseille vagy Lyon, még nincs végeredmény.

A végleges döntést azonban nem lehet meghozni a járványgörbe alakulásának figyelembevétele nélkül. Már tizenegy nap telt el azóta, hogy Franciaország is megkezdte a korlátozások enyhítését, és bár tartósan csökkent az elhunytak száma, továbbra is mintegy százan halnak meg naponta. Olivier Véran egészségügyi miniszter szerint még korai fellélegezni. Mint fogalmazott, noha a betegek száma folyamatosan csökken, a vírus még mindig jelen van az országban, ezért a kormány továbbra is óvatosságra kér mindenkit. Úgy vélte, hogy korai lenne a feloldás következtetéseit levonni és kizárni egy második hullám lehetőségét, valamint a június 2-tól esedékes újabb enyhítéseket elrendelni.

Fotó: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Franciaország a negyedik helyen áll a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok listáján, a kormányt ráadásul rendkívül sok kritika érte amiatt márciusban, hogy az orvosok határozott tanácsa ellenére is megtartották a választások első fordulóját. Ez különösen kifogásolható annak tekintetében, hogy a nem mellesleg rekordalacsony részvétellel megtartott voksolás után két nappal már országos kijárási tilalmat rendeltek el, és gyakorlatilag két hónapra az egész ország vesztegzár alá került. Emmanuel Macron elnök pártja, a Köztársaság Lendületben liberális mozgalom még ekkor is ragaszkodott a második forduló megtartásához, ám végül – a többi párt nyomásgyakorlásának eredményeként – a halasztás mellett döntöttek.

Az első fordulóban egyébként a Zöldek érték el a legjelentősebb előretörést: a második fordulóban győzelemre számíthatnak olyan nagyvárosokban, mint Strasbourg, Bordeaux, Lyon, Besançon és Grenoble. A Marine Le Pen vezette bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés – a korábbi Nemzeti Front – is több győzelmet könyvelhetett el már az első fordulóban. Sikerült megtartania a még 2014-ben megszerzett középvárosok irányítását (Hénin-Beaumont, Fréjus, Hayange vagy Beaucaire), a második fordulóban pedig jó eséllyel küzd Perpignanban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.