Döntő csata vagy propaganda

A nyugati országok diplomatái elkezdték elhagyni Tripolit, miután a Líbia keleti részét irányító Halifa Haftár tábornok bejelentette, hogy a hozzá hű erők döntő offenzívát indítanak a főváros elfoglalására – közölte péntek reggel az al-Arabíja hírtelevízió, amelyet az MTI idézett. Értesülése szerint a diplomaták a fővárostól nyugatra fekvő Dzsanzúrba távoznak, ahol hajókra szállva hagyják el az országot. Az információt azonban senki nem tudta megerősíteni.

2019. 12. 14. 12:16
Fighters loyal to Libya's U.N.-backed government (GNA) fire guns during clashes with forces loyal to Khalifa Haftar on the outskirts of Tripoli
LIBYA-SECURITY/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halifa Haftár tábornok (képünkön) csütörtök este maga jelentette be az egyik líbiai televízióban, hogy offenzívát indít Tripoli elfoglalására. – Ütött a nulladik óra – szögezte le a tábornok, hozzátéve, hogy eljött a tömeges előrenyomulás ideje, amelyre minden szabad és becsületes líbiai várt. A tábornok stratégiájához hozzátartozik a drámai bejelentések intézése a néphez, amelyeket azonban nem feltétlenül követnek tettek, így nem tudni, valóban várható-e a mindent eldöntő támadás, vagy sem.

A nagyon zavaros, többszörösen összetett líbiai helyzetben rengeteg érdek feszül egymásnak. Haftár tábornok mögött áll Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek, valamint feltehetően Oroszország is, ahogy nagy valószínűséggel az európai államok sem ellenzik tevékenységét. Sokatmondó, hogy a múlt héten lelőtt amerikai pilóta nélküli felderítőgép miatt Haftár tábornok elnézést kért, s azt véletlen hibának nevezte.

Fotó: Reuters

A brit sajtó szerint amerikai, olasz és brit diplomaták azt üzenték a tábornoknak, még egy ilyen hiba, és a fegyverrendszert megsemmisítik. A gyanú szerint a szóban forgó Hawk rakétarendszert nyugati államok adták el az Egyesült Arab Emírségeknek és Jordániának, amelyek feltehetően továbbadták Haftár tábornoknak. Azt nem tudni ugyanakkor, hogy ez a továbbadás előre eltervezett lépés volt-e, mindenesetre nemzetközi fegyvereladási embargó van érvényben Líbiában.

Tripoliban van a nemzetközileg elismert kormány székhelye. A jelentős katonai erőt a maga oldalára állító Haftár szerint azonban a főváros bűnözők és terroristák fészke, ahol az embereket fegyveres erővel nyomják el.

Haftár a Tobrukban ülésező ellenkormányt támogatja. Líbiában Moammer el-Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta zűrzavar uralkodik, amelyben egymással rivalizáló milí­ciák igyekeznek minél nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonni.

November végén Líbia és Törökország megállapodtak tengeri határukban. Ez főleg azért volt fontos, hogy határozzanak arról, melyik országnak hol van joga kutatni a tengeri talapzatban. Bár Líbiának kevés befolyása van a kérdésre, Törökország megkapta az igazolást, hogy Ciprus Tripoli szerint török terület. Görögország a megegyezés hallatán ki is utasította a tripoli kormány nagykövetét az országból, az ő álláspontja szerint ugyanis a törökök megszállók Cipruson.

A tripoli kormány döntését illegitimnek nevezte a tobruki parlament, azt a líbiai ügyekbe való külföldi beavatkozásnak minősítette. A nyilatkozatot tevő Aguila Száleh Iszát, Haftár tábornok régi szövetségesét meg is hívták Athénba tárgyalni, miközben a nemzetközileg elismert kormánynak Recep Tayyip Erdoğan török elnök azt ígérte, szükség esetén török csapatok fognak segíteni.

Fotó: Reuters

A kormány ugyanakkor magabiztos, és jelezte, öngyilkossággal érne fel, ha a tábornok megtámadná Tripolit, hiszen sikeres katonai akciókat hajtottak végre az elmúlt napokban, míg a tábornok hónapok óta nem tudott előrejutni.

– Ismereteink szerint nem történt változás a hónapok óta fennálló helyzetben – reagált tegnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunk azon kérdésére, hogy meg tudják-e erősíteni a Tripoli elleni támadás tényét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.