Donyecki parancsnokot próbált elraboltatni az ukrán titkosszolgálat

A Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sikertelen kísérletet tett arra, hogy Moszkva közelében orosz bűnözőkkel elraboltassa és kicsempésztesse Oroszországból a délkelet-ukrajnai szakadárok egyik katonai parancsnokát – közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 20. 15:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyben hét orosz állampolgárt őrizetbe vettek, egy szervezett bűnözői csoport tagjairól van szó. Az FSZB nem nevezte meg az emberrablási kísérlet célpontját, csak annyit közölt, hogy a bűnözők július 30-án egy ingatlanvásárlás címén jelentkeztek a károsultnál, akit Moszkva megyében egy gépkocsiban elektromos sokkolóval megpróbáltak elkábítani. A célszemély azonban ellenállt és sikerült megszöknie.

Az FSZB szerint a művelet irányítója az SZBU kémelhárításának vezetője, Olekszandr Rusznak és a részleg 5. osztályának parancsnoka, Olekszadr Poklad, koordinátora pedig az ukrán állampolgárságú Andrij Bajdala (fedőneve: Svéd) és Ihor Miscsenko volt.

A donyecki szakadár köztársaságban Bajdalát több sikeres és meghiúsított merénylet, egyebek között a terület egykori vezetője, Alekszandr Zaharcsenko meggyilkolásának megszervezőjeként tartják számon. Az FSZB szerint Bajdala és Miscsenko 200 ezer dollárt ígért az emberrablásért a T. Makarov és M. Pizin által irányított orosz bűnözői csoportnak, amelynek 50 ezer dollárt előlegként ki is fizettek. Az orosz titkosszolgálat szerint a bűnözők orosz állampolgárokat figyeltek meg, és a donyecki szakadár köztársaság területén feladatokat hajtottak végre az SZBU megbízatásából. A művelet idejére az ukrán hatóságok Bajdalát tiltott fegyvertartás címén színleg őrizetbe vették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.