Drogvádakkal őrizetbe vették Mexikó korábbi védelmi miniszterét

Los Angelesben őrizetbe vették Mexikó előző védelmi miniszterét, Salvador Cienfuegos tábornokot.

Forrás: MTI2020. 10. 16. 8:22

Los Angelesben őrizetbe vették Mexikó előző védelmi miniszterét, Salvador Cienfuegos tábornokot.

Los Angelesben őrizetbe vették Mexikó előző védelmi miniszterét, Salvador Cienfuegos tábornokot – közölte a mexikói diplomácia vezetője csütörtökön. Diplomáciai források szerint a tábornok ellen az amerikai kábítószer-bűnözés ellen küzdő hatóság (DEA) adott ki elfogató parancsot.

Marcelo Ebrard külügyminiszter Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy Cienfuegos őrizetbevételéről Christopher Landau, az Egyesült Államok mexikóvárosi nagykövete tájékoztatta őt.

A tábornok 2012 és 2018 között töltötte be a védelmi miniszteri posztot, Enrique Pena Nieto volt mexikói elnök kormányzatában. Ebrard közlése szerint a Los Angeles-i repülőtéren fogták el.

A mexikói külügyminiszter nem ért ki arra, hogy Cienfuegost milyen váddal tartóztatták le, csak annyit írt bejegyzésében, hogy a történtekről Mexikó Los Angeles-i konzuljától vár tájékoztatást a következő néhány órában, s hozzátette, hogy Cienfuegos minden konzuli segítséget meg fog kapni.

Meg nem nevezett mexikói és amerikai diplomáciai források a Reuters hírügynökségnek ugyanakkor elmondták, hogy a tábornok ellen az amerikai kábítószer-bűnözés ellen küzdő hatóság (DEA) adott ki elfogató parancsot.

Cienfuegos a legmagasabb rangú mexikói tisztségviselő, akit az Egyesült Államokban letartóztattak, amióta 2019-ben Texasban őrizetbe vették Genaro García Luna korábbi közbiztonsági minisztert, aki 2006 és 2012 között hat éven át szolgált Felipe Calderón elnök kormányában. García Lunát drogcsempészettel vádolták, de ő ártatlannak vallotta magát az ellen indított eljárásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.