Dühíti a párizsi adakozás a sárga mellényeseket

Emmanuel Macron államfő egy hete, a Notre-Dame-ban pusztító tűz utáni napon elhalasztotta a sárga mellényesek követeléseit érintő újabb bejelentéseit. – Most nem ennek van az ideje – mondta akkor.

Zetelaki Réka
2019. 04. 23. 14:12
Ligue 1 - Paris St Germain v AS Monaco
SOCCER-FRANCE-PSG-AMO/ Fotó: Gonzalo Fuentes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi Notre-Dame-székesegyházban történt, múlt hétfői tűzvészt követően is folytatódtak a sárga mellényes tüntetések Franciaországban. A fővárosban a helyszíni felvételek szerint több ezren vonultak utcára nagyszombaton is. A tüntetők körében az keltett ellenérzést, hogy a székesegyház leégését követően a francia milliárdosok azonnal megmozdultak: néhány nap alatt egymilliárd euró gyűlt össze az újjáépítési munkákra. Ezzel szemben a nélkülöző franciák helyzete már nem keltett ekkora együttérzést, és a sárga mellényesek követeléseit hónapok óta ignorálják. Emmanuel Macron államfő egy hete, a Notre-Dame-ban pusztító tűz utáni napon elhalasztotta a sárga mellényesek követeléseit érintő újabb bejelentéseit. – Most nem ennek van az ideje – mondta akkor. Macron ezen a héten tarthatja meg tévébeszédét a szociális kérdésben.

Szombaton a kormány becslései szerint közel 28 ezer ember vonult az utcákra Franciaország nagyvárosaiban. Párizsban a tüntetők a pénzügyminisztérium épületétől vonultak a Köztársaság térig, útközben több helyen is tüzet gyújtva. A rendőrök és a demonstrálók között újra feszült volt a hangulat: a hatóságok könnygázt is bevetettek, és 182 embert vettek őrizetbe. Az ügyészség vasárnap jelezte azt is, hogy nyomozást indított a sárga mellényesek egy csoportja ellen, amiért kifogásolható szlogeneket kiabáltak a szombati tüntetés során.

– Legyél öngyilkos, legyél öngyilkos! – idézte a tüntetőket a The Local lap helyi kiadása. Kiemelte, a szlogent a párizsi vezetés támadásnak minősítette, miután idén már 28 francia rendőr követett el öngyilkosságot. A rendőrszakszervezetek hangsúlyozták, komoly nyomás van a rendőrökön a tüntetések, illetve a terrorkészültség miatt az országban, és – állítják – beszélni kell erről a problémáról.

Mindeközben a francia labdarúgó-bajnokság első osztálya, a Ligue 1 mérkőzésén a bajnoki címet elnyert Paris Saint-Germain (PSG) játékosai a hátukon a nevük helyett a Notre-Dame feliratot viselték, mezük elülső oldalán pedig a székesegyház képét tüntették fel. A PSG jelezte, ezer ilyen mezt árulnak, darabonként száz euróért, ezzel is adományokat gyűjtve a Notre-Dame felújításához, illetve a mentésben részt vevő tűzoltóságot is támogatva. Az ellenfél, az AS Monaco játékosainak mezén is szerepelt a Notre-Dame apró ikonja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.