Dzsihadista maffiakultúra

A maffiacsoportokhoz hasonló rendszer alapján működött a Kutayni klán nevű dzsihadista hálózat, amelynek tagjait nemrégiben tartóztatták le Spanyolországban, számolt be a spanyol sajtó. A szervezetet a család feje vezette, meghatározók voltak a családi szálak, a bizalmi viszony és a szigorú megtorlás. A Szíriából érkező család kívülről integrációs sikertörténetnek tűnt: jó életvitellel, virágzó vállalkozásokkal, míg a háttérben a szíriai dzsihadista szervezet finanszírozása folyt.

Zetelaki Réka
2019. 07. 02. 17:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet feje szigorú ellenőrzést gyakorolt a csoport felett, az erős összetartás elsősorban családi kapcsolatokon és maximális bizalmon alapult, sorolta rendőrségi információkra hivatkozva az ABC spanyol lap a Kutayni klán működését. Kiemelte, a legális üzleti megjelenés szolgált a bűnszervezet fedezésére. A bűnszervezet tíz tagját a múlt héten tartóztatta le a spanyol rendőrség, miután felderítették, hogy Spanyolországból szervezte meg az al-Kaida terrorszervezet finanszírozását. A járművekkel, ingatlanokkal operáló és fogászati vállalkozást működtető Fares Kutayni komoly hálózatot működtetett, partnerei voltak Spanyolországtól egészen Szíriáig.

A férfi a 80-as években érkezett Spanyolországba, és kezdte el felépíteni vállalkozásait Madridban és Valenciában. Hamarosan feleségével állampolgárságot szereztek, és kívülről sikeres integrációs történetnek tűnt a négygyermekes család élete. 2017 decemberében kerültek a terrormegelőzés fókuszába, amikor egyik fiuk, Human Kutayni hazatért a szíriai börtönből. A férfit 2008-ban tartóztatták le, amiért részt vett egy 17 ember életét követelő támadásban az al-Kaida oldalán.

„Spanyolország ráadásul nemcsak hogy nem akadályozta meg a visszatérését, hanem mivel spanyol állampolgárról van szó, diplomáciai segítséget nyújtott” – írta az ABC.

Fares fiai, Ammar, Human és Husam (képünkön) Szíriából toboroztak embereket, akiknek hamis munkaviszonyt biztosítottak a letelepedési engedélyhez, illetve lakást nyújtottak nekik kellemes kertvárosi környezetben, ezzel teljes hűségre sarkallva őket. Amennyiben valaki hibát követett el, nemcsak őt, de az egész családját visszaküldték Szíriába – függetlenül jogi helyzetüktől. A szervezet egyébként főként készpénzt használt, két költségvetésük volt, egy legális és egy fekete. Tegnap a spanyol sajtó arról írt, a járművek eladásával és vásárlásával foglalkozó vállalkozás nemcsak bizalmi embereket, hanem kokaincsempész-útvonalakat is használt az összegek Szíriá­ba juttatásához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.