Lecsaptak a dzsihadisták: Közel kétszázan estek csapdába

Az Iszlám Államhoz köthető terroristák a várost szinte lerombolták, sok a külföldi halott.

Forrás: MTI2021. 03. 27. 14:41
Mozambique foreces attack base of opposition leader
epa03918863 Mozambique military personal makes its way to Sadjundjira, on Gorongosa Moutain, Mozambique, 22 October 2013. The previous day, government forces attacked the base of Mozambique's oppositional Renamo movement leader Afonso Dhlakama and therewith ended an over 20-years-long running peace agreement. EPA/ANDRE CATUEIRA BEST QUALITY AVAILABLE Fotó: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Muszlim szélsőségesek fegyveres rajtaütése következtében száznyolcvan ember esett csapdába egy szállodában Mozambik északkeleti csücskében, az Indiai-óceán partján fekvő Palma városában – közölték biztonsági forrásból. A hadsereg megkezdte evakuálásukat.

Helyszíni híradások szerint a szélsőségesek szerdán tűntek föl a városban, és válogatás nélkül lőni kezdtek a járókelőkre. Meg nem erősített hírek szerint halálos áldozatok is vannak, szemtanúk lefejezett holttesteket láttak heverni az utcán, de ezt független forrásból egyelőre nem erősítették meg.

A mozambiki védelmi minisztérium szerint a dzsihadisták összehangoltan, három irányból nyomultak be a városba, amely egy óriási gázmező közvetlen közelében fekszik. A dzsihadista támadás miatt több százan rekedtek a Total francia nagyvállalat gázkitermelési projektjével szomszédos faluban, Quitindában, és kérték a kormányt, hogy sürgősen kezdje meg az evakuálásukat. A fegyveresek megtámadták a vállalat szakembereit evakuáló, 17 járműből álló konvojt – tájékoztatott az MTI. A külföldi szakemberek, akik a Total gázkitermelési projektjén dolgoztak, a város Amarula szállodájából menekültek el, abból, amelyet korábban megtámadtak a dzsihadisták. A szállodában korábban egy ember meghalt, több megsebesült, feltehetően a szélsőségesek támadásában. Az épületből ugyanakkor helikopterekkel sikerült kimenekíteni húsz embert.

Ezt követően 172 szakember úgy határozott, hogy autókon hagyja el a várost. A gépkocsioszlopban tizenhét jármű volt, de csak hétnek sikerült áttörni, mert a dzsihadisták a szállodától nem messze lecsaptak rájuk. A rajtaütésnek sok áldozata van, többen eltűntek.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint a támadók azt mondják, hogy egy helyi, mozambiki dzsihadista csoporthoz, az al-Sababhoz tartoznak.

Palmában a fegyveres támadók elől sokan – köztük a Total mellett egy másik külföldi energiaipari óriásvállalat, az amerikai Exxon munkatársai – az Amarula Szállóban kerestek menedéket.

A mozambiki hadsereg helikopterrel menti az embereket a szállodából, miközben igyekszik távol tartani az épülettől a dzsihadistákat. A muszlim szélsőségesek támadásai miatt a térségbe hetek óta nem lehet eljutni közúton. A dzsihadisták augusztus óta a hatalmukban tartják Mocimboa da Praia települést Palmától 80 kilométernyire délre, és elfoglaltak több környező falut is.

Az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió portálja úgy tudja, a dzsihadisták a várost szinte teljesen lerombolták, a halottak között sok a külföldi.

Egyes értesülések szerint sokan csónakokon menekültek el a szélsőségesek rohama elől. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető iszlamisták szervezetét Mozambikban al-Shababnak hívják, de nem tudni arról, hogy lenne kapcsolata a Szomáliában tevékenykedő al-Shabaab terrorszervezettel, amely viszont az al-Kaidával működik együtt. A washingtoni kormány március elején terrorszervezetnek minősítette a mozambiki dzsihadista csoportot, és szankciók széles körét vezette be ellene.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.