Éberségre intenek Brüsszelben

Az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy szakértői missziója már ma Olaszországba érkezik, hogy első kézből szerezzen információkat a koronavírusos esetekről. Tegnap Brüsszelben kijelentették: a tagállamok hatáskörébe tartozik, hogy a járványveszély következtében elrendelnek-e beutazási tilalmat, illetve tanácsolják-e, hogy a polgáraik a fertőzött területekre utazzanak. – Éberségre és információcserére biztatunk mindenkit – közölték az Európai Bizottság képviselői.

2020. 02. 25. 13:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az uniós egészségügyi politika csak kiegészíti a tagállamok hatásköreit, a koronavírus európai megjelenése és az egyre fokozódó olaszországi helyzet Brüsszel koordinatív fellépését is igényli.

Tegnap az Európai Bizottság két tagja, Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztos (képünkön) és Sztella Kiriakídisz, az unió egészségügyért felelős biztosa rövid tájékoztatót tartottak újságíróknak Brüsszelben, ahol kijelentették: Európának fokoznia kell a válaszlépéseit, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványügyi Hivatal (ECDC) egy közös, szakértői missziója pedig már ma Olaszországba érkezik, hogy felmérje az ottani helyzetet.

– Folyamatosan információt kell közölnünk egymással – szorgalmazta Kiriakídisz, tudatva azt is, hogy az ECDC dolgozik a legfrissebb kockázatelemzésen – már az olaszországi koronavírusos helyzet fényében. A biztosok szavai szerint a bizottság az elkészült tudományos és szakértői anyagok alapján fogalmaz majd meg ajánlásokat a tagállamoknak. Arra a felvetésre, hogy várhatók-e utazási korlátozások vagy változások a schengeni övezet működé­sében, elmondták: alapvetően tagállami hatáskörökről van szó, az ugyanakkor elvárás, hogy az uniós tagországok a már említett ajánlások szerint szervezzék a válaszintézkedéseiket.

– Jelenleg nincs szó a schengeni övezet működésében bekövetkező változásról, de számos forgatókönyvön dolgoznak a szakértők – tette hozzá Janez Lenar­čič.

Az Európai Bizottság szóvivője később megerősítette, hogy a belső határellenőrzés visszaállítása jelenleg valóban nem szerepel a javasla­taik között. Az unió részéről egyébként tegnap azt is külön kiemelték: maradéktalanul bíznak az olasz hatóságok munkájában, szerintük az országban jól megszervezett és hatékony megelőző intézkedések működnek. – Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az olaszokkal – szögezte le Sztella Kiriakídisz.

Az Európai Bizottság tegnapi bejelentései között volt egy 232 millió eurós, rendkívüli egészségügyi segélycsomag is, amelynek legnagyobb – 114 millió eurós – része a WHO munkáját segíti majd a globális megelőzésben, hogy a világ leginkább fejletlen egészségügyi szektorú országai is helyt tudjanak állni a koronavírusos esetekben. További 15 millió euró Afrikának való juttatás, hárommillió euró pedig a Kínában rekedt európai civilek hazajuttatását célozza. A csomag egy százmillió eurós része többek között az európai gyógyszergyártókat, illetve a helyi járványtani kutatást finanszírozhatja.

Az Európai Járványügyi Hivatal időközben folyamatosan frissíti a honlapját, ahol a tegnapi lapzártánkig feltöltött helyzetértékelés szerint továbbra is közepes és magas a valószínűsége annak, hogy az észak-olaszországihoz hasonló járványgócok alakulnak ki az unió, illetve az Egyesült Királyság egyes pontjain. Kiemelték: a vírus Európában is az érzékenyebb csoportokra, így az idősekre jelent igazi veszélyt. Az Európai Bizottság szerint az olaszokkal együttműködve, aktívan keresik a nulladik beteget, hogy uniószerte jobban azonosítható legyen a koronavírus útja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.