Templomokat gyaláznak Franciaországban

Egy újabb keresztényellenes esemény, amelyről nem számol be a média. Franciaországban jelentős problémát okoznak az anarchista és feminista csoportok.

2019. 04. 16. 17:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy újabb keresztényellenes esemény, amelyről nem számol be a média. Csak január hónap folyamán 66 templomot szentségtelenítettek meg. A Saint-Sulpice nem csupán egy templom, ez része annak, akik vagyunk. Törjük meg a hallgatást! Nyissuk ki a szemünket! – áll Laurent Wauquiez, a Köztársaságiak nevű jobbközép párt elnökének Twitter-üzenetében, amelyet azelőtt írt, hogy felcsaptak a lángok a Notre-Dame-székesegyházban.

Kiáltása annak szólt, hogy felgyújtották a Saint-Sulpice -székesegyházat Párizs belvárosában, a tűzoltók azonban meg tudták fékezni a tüzet. A médiában az esetről kevés helyen számoltak be, pedig ez Párizs második legnagyobb temploma, s a vallástól távol levő emberek számára is ismert lehet, hiszen szerepelt a Da Vinci-kód című filmben.

Édouard Philippe francia miniszterelnök is felháborodását fejezte ki, miután elharapóztak a támadások az országban. A normandiai Houilles-ben a Szűzanya szobrát a földön szétzúzva találták meg, a helyi plébános szerint tíz nap alatt ez a harmadik hasonló eset. A dél-franciaországi Nîmes városában február elején ismeretlenek emberi széklettel keresztet rajzoltak a templom belső falára, ugyanakkor megrongálták a dijoni katedrálist is. A lavauri katedrálisban felgyújtották az oltárterítőt, összetörtek feszületeket és szentek szobrait. „Isten megbocsát, de én nem” – mondta az esetről Bernard Canyon, a délnyugat-franciaországi város polgármestere.

A híres Saint-Sulpice-székesegyház, még a gyújtogatás előtt, 2016-ban
Fotó: Reuters

Felmérések szerint az év első két hónapjában 25 százalékkal nőttek a templomok elleni támadások az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A bécsi székhelyű Európai Keresztények Elleni Diszkrimináció és Intolerancia Megfigyelőközpont vezetője, Ellen Fantini jelezte, sok esetben nem egyértelmű, hogy mi az oka a támadásoknak, de Franciaországban jelentős problémát okoznak az anarchista és feminista csoportok.

Fantini úgy vélte, Franciaországban növekszik a katolikus egyház és a keresztény szimbólumok elleni gyűlölet. A franciaországi püspökök konferenciájának főtitkára, Olivier Ribadeau-Dumas a múlt hónapban kijelentette, egy templom elleni támadás nem azonos egy egyszerű betöréssel. „Kinyitni a tabernákulumot, elvenni a szentostyát, megszentségteleníteni azt, ami számunkra a legszentebb, Jézus Krisztus megjelenését az ostyában, ez nekünk borzalmas” – mutatott rá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.